Pagini

24 martie 2013

Propagarea droserei capensis var. "Alba"

Propagarea droserei capensis var. alba


Prin propagare se intelege procesul de creare a unor noi plante sub diferite metode, clone a aceleasi plante mama, in afara de metoda prin seminte. In randurile urmatoare vom vorbi despre germinarea semintelor si taieri (frunze si radacini, tulpina).

Prin seminte :

Dupa ce capsulele plantei devin negre, semintele sunt gata si pot fi recoltate pe o bucata de hartie. Semintele de drosera capensis var. alba (alte tipuri de plante carnivore au marimi diferite, dar tot mici) au marimea de aproape un milimetru si se aseaza pe muschi (peat moss) si numai pe suprafata, dupa ce suprafata a fost udata cu apa distilata (nu udati niciodata peste seminte). 

Stand la lumina soarelui (lumina filtrata) sau sub un neon la 4 sau 5 cm distanta de el (neon 36 w, 3250 lm, 13 ore de lumina), intr-un recipient acoperit cu un ceolofan transparent sau un capac de plastic transparent pentru mentinerea umiditatii, pentru mai multa siguranta, semintele vor germina in decurs de cateva saptamini.A nu se uda pe deasupra semintelor (doar cand deja au germinat udati pe langa plante, pentru ca apa se va intinde pana la ei), pentru a nu deranja semintele semanate.

Plantutele cand ies din seminte trebuie aclimatizate (intariti), adica obisnuiti incet cu atmosfera din exteriorul vasului in care stau cu capacul deasupra. Cand ies din seminte, faceti gauri mici (nu prea multe) in capac. Pe zi ce trece mai faceti gauri. Sau, daca aveti umiditate mare in casa (peste 75 % masurat cu un hygrometru) puteti sa nu le mai aclimatizati, adica faceti gauri inainte sa iasa din seminte sau nu mai puneti deloc capac deasupra lor. 
Fiindca in camera daca este umiditate, facand gauri in capac inainte sa iasa plantele din seminte, inauntru va fi cam 60 % umiditate. Cand cresc, primele frunze nu vor fi carnivore, fiind frunze de preluare a lumini, in principal, pentru fotosinteza. Cand cresc mai mari (cand fac frunze carnivore), pot fi mutate in alt ghiveci. 

Daca nu le puneti in ghiveci imediat, semintele pot fi pastrate pana la 11 ani in frigider intr-un pachet mic de hirtie care sta la randul lui intr-un plic deschis. 
In prima imagine, plantele care apar vor fi mici, cam de 2 mm sau chiar mai mici. In a doua imagine, dupa cateva saptamini, plantele, fiind hranite numai cand au picaturi, cam o dat pe saptamana.












Prin taierea frunzelor, tulpini si radacini :

Acelasi lucru ca mai sus, dar prin frunze, tulpini si radacini (propagare vegetativa), se poate si fara nici un ceolofan sau capac deasupra.
Frunzele, tulpinile si radacinile se taie fiecare cam 2 cm si jumatate si se acopera putin cu muschi, la capetele lor. 
Daca tulpina nu se pastreaza umeda, ea se poate usca, planta nefacand radacina si riscand pierderea ei. Acest lucru se poate intampla, daca exista mucegai. 

Nu indepartati ramasitele frunzelor, tulpinele sau radacina chiar si cand planta creste din ele. Ramasitele se vor usca in timp.

Daca din tulpina ies mai multe plante, puteti taia tulpina cu o lama, despartindu-le, fiindca plantele de pe tulpina cresc si concureaza, luind fiecare seva din tulpina, asfel existand peste 60 % sansa sa le pierdeti aproape pe toate. In decurs chiar de o saptamina si ceva, prin taierea prin radacina, plantele vor aparea, prin taierea frunzelor si a tulpinei, pana in doua saptamini. 
Mai jos, frunza in apa, a propagat o planta in jur de o luna.



Prin radacina      ------------------------------------>



Prima imagine prin frunza, a doua si a treia imagine prin tulpina. In a patra imagine apare o ridicatura laterala in tulpina care va duce la formarea tulpinei plantei. In imaginea de mai jos, virful unei tulpini are o planta.

In imaginile de mai sus, o tulpina are doua plante si cealalta tulpina risca sa isi piarda planta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu