Pagini

26 iulie 2013

Dionaea muscipula (cultivarea plantei) I

Descriere :
Este o planta carnivora din coasta de est a Americii de nord. 

Planta s-a adaptat la sol fara nutrienti, iar planta are frunzele (petiol si capcana care contine cativa perisori care declanseaza capcana cand insectele se aseaza pe ele fiind atrase) asezate bazal, care cresc dintr-un bulb de culoare alba, subteran, cu radacini slab dezvoltate, numit rizom. 
Tulpina care va face flori albe (si va contine sute de seminte), poate ajunge si la 10 cm.


Capcana se poate inrosi inainte ca insecta sa fie prinsa sau luminii puternice 


Plantele sunt mici, de aproape 1 an, in partea dreapta a imaginii.


Cultivare :

Sol :

Nu se foloseste sol obisnuit, ci doar muschi (pe engleza peat moss, sau alt tip, sphagnum moss).
Peat moss este muschi uscat si sphagnum moss este viu sau nu. 
Nu am gasit la magazinele din Romania sphagnum moss, dar puteti cumpara peat moss (turba fara adaos de nutrienti sau ingrasamint) mix.

Ghivechiul trebuie sa fie de minim 10 cm (poate fi oricat de lat, dar adanc pe putin 10 cm) si de plastic, nu de fier sau ghiveci de argila/lut, deoarece in timp se pot scurge diferite elemente conastitutive din cauza degradarii lor.  
Si nu transparent deoarece radacinile nu au nevoie de lumina solara.

Lumina :

In incapere, lasati planta la o fereastra insorita cu cat mai multa lumina si daca nu este suficient, folositi pentru inceput cind plata este micuta un neon de 36 w, 6500 k si de la 3050 lumeni, aproximativ 12 - 14 ore, iar cind creste mai mare folositi cel putin doua neoane.
Planta puteti sa o tineti la 4 cm de neon, daca folositi lumina artificiala. Veti vedea la fereastra daca nu este destula lumina si ca durata, daca planta incepe sa dea semne de uscare, sau alungire a frunzelor.
O puteti deasemenea sa o cultivati in gradina, tot intr-un ghiveci.

Apa :

Folositi numai apa distilata, demineralizata sau deionizanta (apa obisnuita este prea dura si cu minerale si omoara planta carnivora), dar aveti grija sa nu contina si alte componente pe eticheta.
Puteti folosi si apa din zapada topita (la temperatura camerei). 
Daca, de exemplu, strangeti 5 sticle de plastic a cate 6 sau 8 litri fiecare (mergeti de cateva ori pe un camp undeva) si veti folosi apa cam cate jumatate de litru pe saptamana, va ajunge chiar aproape un an, fara a mai fi nevoiti sa cumparati apa distilata. 

Solul (turba) trebuie sa fie intotdeauna umed, dar nu ud (sa balteasca).
Puteti uda pe deasupra, (dar nu direct pe planta sau in jurul ei, ci mai departe de ea), dar cel mai bine pe dedesupt, fiindca apa pe care o veti pune intr-o farfuriuta (ghiveciul sta pe farfurie) este absorbita de sol. 

Lasati sa se mai usuce la suprafata cateva zile, inainte sa udati din nou, pentru ca in casa sau apartament, poate aparea o moarte prematura a plantei, datorita unor factori necunoscuti voua sau fiindca radacinile pot putrezi din cauza umiditatii prea mari. 
Afara nu exista aceasta problema.

Hrana :

                                  Da, insecta ,,vorbeste,, limba engleza :)  


Capcana se umfla si se inchide dupa prinderea hranei. Nu se va mai deschide daca viata ei este la sfarsit si strangerea inversata va fi mai pronuntata.

Frunzele sunt capcane modificate care prind insectele (insectele sunt atrase de mucilagiu care exista pe margine). 
Insectele sunt prinse in capcanele care se inchid si mai tare daca insectele se misca in ele, dupa care sunt digerate de enzimele produse. Se crede ca capcanele se inchid datorita unor factori chimici. 

In afara de insecte, se mai poate folosi, o data pe saptamana, la cate 2-3 frunze, de la o planta, viermisori rosii uscati, umeziti putin, sau alte insecte mici pe care ii cumparati de la acvaristica. Nu folositi carne obisnuita sau rame.



Planta se va propaga singura dupa o vreme sau dupa ce va face in jur de 7 frunze cu capcane, sau prin seminte.

Dormitare :

Iarna, planta trebuie sa treaca printr-o perioada de dormitare de 3 luni (puteti sa scadeti incet lumina naturala, cand planta se afla in casa/apartament, apoi o bagati in frigider inconjurat de substratul ales, intr-o punga inchisa la gura cu putin sulf pe muchi, doar daca apare mucegai, daca nu o puteti lasa la un loc care sa fie racoros intre 1 - 10 grade). Orice metoda a-ti alege, nu lasati substratul ales sa inghete, desi planta nu trebuie sa fie uscata, in frigider sau afara, ci dor umeda.


Probleme :
Planta se poate aclimatiza noului camin sau poate arata asa daca are putin soare.

Rezolvarea lor:

Udarea prea tare, pe timp indelungat este de evitat.
Insecte ce apar pe substrat (puteti scapa de ele cu alcool izopropil sau spray cu pyrethrin cu piperonyl (fara alte adaosuri).
Minerale aparute pe suprafata mediului (indepartati manual sau udati de cateva ori pe deasupra substratului) sau aparitia mucegaiului alb (puteti scapa cu sulf sau derivate tot din sulf, fara alte adaosuri).

22 iulie 2013

"Despre mine" modificat

Am modificat cu mai multe informatii, "Despre mine".

13 iulie 2013

Sa lasam plantele sa infloreasca si uscarea prematura a plantelor ?

Probabil, mai mult ca sigur nu a-ti inteles intrebarea.
Problema, la dionae muscipula, este ca inflorirea plantei consuma resursele plantei si va arata trist si isi va relua cresterea normala, dupa cateva luni. Dar veti avea in schimb seminte.

La dionae muscipula, ca si la drosera capensis (la fel ca si var. alba), poate aparea, rar o vestejire totala a frunzelor sau in cazuri mai grave, moartea, fara nici un motiv aparent. Solutia, schimbarea mediului in care traieste (muschiul) odata la 1 an, 1 an si ceva, pe langa spalarea farfurie ghiveciului si turnarea pe deasupra a apei distilate in ghiveci, o data la cateva luni si pentru a scapa de mineralele aparute pe deasupra (datorita faptului ca in timp, daca nu a-ti spalat muschiul cand l-ati cumparat, desi nu este chiar necesar, pot aparea minerale, sub forma de praf alb, ca o pulbere).


Mucegaiul, are o alta nuanta. Indepartati-l cu alcool izopropil, care indeparteaza (sufoca) si insectele si incercati, binenteles, sa nu dati cu alcool pe frunze sau pe orice parte a plante. Indepartati mucegaiul scapand de bucatelele de lemn pe care muschiul il poate avea in componenta lui.
Un intreg ecosistem, dar voi vorbi despre asta in alt topic.
Sau pentru a scapa de aciditatea muschiului care, creste in timp, spalati tot cum am spus mai sus (o dat la cateva luni). Nu puteti verifica aciditatea muchiului cu TDS, fiindca chiar daca strecurati apa, sunt prea multe solide (particule mici) in apa + muschi. TDS folositil la apa distilata doar.
Daca lasati sa infloreasca drosera capensis si drosera capensis var. alba, nu lasati sa infloreasca mai mult de 2 ori. Din experienta proprie, planta va prezenta o vestejire totala, incetinire sau chiar mai rau.
Dar, in cazul droserei capensis si a droserei capensis var. alba, puteti oricand face taieri de radacina sau frunze, pentru a propaga din nou.
Si nu uitati, incercati sa aveti toate instrumentele necesare la indemana (penseta, apa s.a.m.d.) si nu lucrati la nervi sau cand sunteti nervos. Plantele nu merita asta si nici dumneavoastra (sa va enervati si astfel sa gresiti) :)