03 noiembrie 2012

Nepenthes x ventrata



Descriere :

Este o planta carnivora tropicala, hibrid natural intre alata and ventricosa localizata in Philippines, cu o mare biodiversitate in Borneo si Sumatra, fiind relativ usor de cultivat in casa, si usor recunoscuta prin cupele pe care le produce si in care aluneca si cad diferite insecte pe care le digesta cu ajutorul lichidului pe care il produce in cupele sale. insectele sint atrase de planta cu ajutorul unor picaturi ca de nectar de pe cupe si uneori de pe planta.
Planta s-a adaptat la sol fara nutrienti. Radacinile fiind mai mult de sustinere, dar si de preluare a apei din sol, florile fiind galbene, asezate una langa alta pe o tulpina de pana 30 cm.

Sol :

Nu se foloseste sol obisnuit, ci doar muschi (pe engleza peat moss, sphagnum moss) mix. Peat moss este muschi uscat si sphagnum moss este viu (nu am gasit la magazinele din Romania sphagnum moss).
Ghivechiul trebuie sa fie de minim 12 cm (poate fi oricat de lat, dar adanc pe putin 12 cm) si de plastic, nu de fier sau lut si nu transparent.
Iarna, trebuie pusa la adapost, in casa, daca nu, moare la temperaturi joase.
O data la un an sau doi, se inlocuieste muschiul, daca devine prea rasfirat.

Lumina :

Lasati planta la o fereastra insorita cu cat mai multa lumina si daca nu este suficient, folositi doua neoane de 36 w, 6500 k si de la 3050 lumeni in sus, aproximativ 12 - 14 ore cam 10 cm de neon, deoarece cu cit se indeparteaza planta cu atat scade lumina data ei.
Veti vedea la fereastra daca nu este destula lumina si ca durata, daca planta daca nu produce cupe sau nu si le dezvolta pe cele actuale (lucru care se poate intampla si daca nu are umezeala a solului suficienta).
Cupele sunt de doua feluri : cele de la nivelul solului (muschiului) care se formeaza cand capatul frunzelor (varful) ating suprafata si cele superioare care atarna si stau inspre exterior.
Cupele stau pozitionate diferit.
Daca vreti sa cultivati planta afara, trebuie aclimatizata (de la neon la soare, sau de la o fereastra mai putin insorita la una ma insorita) la doua-trei zile, cite o jumatate de ora sau o ora la noul ei loc.

Temperatura:

Temperatura afara sau in camera trebuie sa fie de peste 21 grade celsius, pentru a creste bine si a-si dezvolta cupele.

Hrana :

Dupa ce a-ti cumparat o planta Nepenthes, cupele se pot rasturna in timpul transportului, iar acasa puteti pune doar apa distilata in fiecare cupa pe un sfert in fiecare.
Acest procedeu nu se repeta apoi, deoarece isi produce singura sucul cu ajutorul caruia isi digera insectele.
Cupele pot fi hranite o data pe saptamana cu insecte care binenteles incap in cupa respectiva, sau viermisori uscati de acvariu, cate 1 sau 2 intr-o cupa. Cind cupele se dezvolta si se deschide capacul pentru urmatoarele zile nu va produce prea mult lichid propriu, dar in timp va mai creste nivelul lichidului, ce poate fi verificat cu o lanterna, (in timp va creste pentru ca are hrana).

Apa :

Folositi numai apa distilata sau deionizanta(apa obisnuita este prea dura si cu minerale si omoara planta carnivora). Solul (turba) trebuie sa fie intotdeauna umed, dar nu ud (sa balteasca). Puteti folosi si apa din zapada topita (la temperatura camerei). 
Daca, de exemplu, strangeti 5 sticle de plastic a cate 6 sau 8 litri fiecare (mergeti de cateva ori pe un camp undeva). Puteti uda pe deasupra.
Ghiveciul trebuie sa stea pe o farfurie intoarsa, care si ea la rindul ei va sta pe o farfurie mai mare care va contine apa obisnuita care nu trebuie sa atinga fundul ghiveciului (pentru ca solul sa nu absoarba apa din farfuria cea mare), si aceasta este pentru a creste umezeala din aer.

Propagare :

Dupa un tip apar mai multe plante din radacina mamei, care vor creste pe linga ea (ei nu pot fi despartiti, pentru ca au radacina comuna cu mama, dar cind cresc suficienti de mari pot fi taiati (propagare prin butasire)).
Deoarece planta poate fi de genul feminin sau masculin, trebuie doua plante pentru a iesi in final seminte, dupa inflorire.
Dar, indiferent de gen, se pot propaga prin taieri. Mai sus, o imagine cu un butas.
Unele frunze este posibil sa se usuce in timp, dar in decurs de pana la doua luni, butasii fac radacini. Daca tineti planta in casa, si in decurs de 1 an si ceva, nu aveti cupe, tineti plantele o vreme (1 luna) afara, daca aveti posibilitatea, exceptand binenteles sezonul de sfarsit de an.
Cupele vor incepe sa creasca.
In apartament sau casa, 2 neoane sunt mai bune, daca nu aveti sufienta lumina la fereastra sau unde o tineti dvs.

Mai sus, un pui iese de la baza mamei lui :) Va deveni la randul sau, o noua planta.


Observati cum la capatul frunzei apare un varf, semn ca planta incearca sa faca un ulcior.

Un ulcior sanatos din care ies picaturi mici de nectar si o insecta care le bea.

Probleme comune :

Daca apar insecte daunatoare plantei:
Folositi un inseticid pe baza de apa (care poate contine pyrethrins, piperonyl butoxide) nu pe baza de altceva deoarece poate dauna plantei. Daca apare pe sol mucegai, folositi doar fungicid pe baza de sulf.


                                  Rar, pot aparea forme ciudate ale ulcioarelor datorita unor factori climaterici



Daca apar pete maronii inspre negru incep sa apara pe frunze, stropiti fin cu apa distilata amestecata cu o cantitate mica de praf de sulf (procedeul il repetati o data la 6 luni). Petele pot aparea daca in casa sau afara aveti musculite. Ele produc imbolnavirea frunzelor.
La frunzele de la nephentes insectele sunt atrase de nectar si transmit bacterii. Daca nu sunt multe, le puteti lasa o vreme, pentru a fi atrase de catre alte plante carnivore (drosera, dionaea), daca nu, ele pot aparea datorita imbatrinirii frunzelor.



Cupele, dupa cateva luni, incep sa se usuce din partea superioara.
Taiatile, daca vreti, doar ca fapt cosmetic (fiindca puteti, daca mai exista lichid in ele, sa le pastrati, pentru a le putea hrani in continuare) de la varful frunzei, nu de la cupa.