- Galerie personala
- Drosera capensis var. "Alba" - cultivarea plantei
- Drosera omissa - cultivarea plantei
- Nepenthes - cultivarea plantei
- Sarracenia - cultivarea plantei
- Drosera burmannii - cultivarea plantei
- Utricularia cornuta - cultivarea plantei
- Dionaea muscipula - cultivarea plantei
- Masurari
- Experimente
- Filme personale
- Desene
- Reguli si copyright
- Pre-bonsai si bonsai
- Dionaea muscipula (cultivarea plantei) II
- Plante non-carnivore
- Topicuri blocate in Patreon
- Arhiva de stiri
24 decembrie 2013
Craciun fericit
Cine doreste, pana la data de 1 ianuarie 2014, in judetul Iasi, punct de intalnire in fata la Billa gara, va putea cumpara 15 seminte de planta carnivora drosera capensis var. "Alba", la 10 ron in loc de 15 ron. Cumparati prin linkul de mai jos sau contactati-ma prin email :
Seminte de planta carnivora drosera capensis var. alba
kingalric(la)yahoo.com
Inlocuiti (la) cu @
19 decembrie 2013
Drosera burmannii (topic despre ingrijirea ei)
Mai sus observati tentaculele lungi de pe margine.
Este o planta carnivora originara din Asia de sud-est si Australia.
Planta carnivora drosera burmanni este o planta anuala, care creste sub forma de rozeta, de obicei pana la 3 cm in diametru, avand flori albe pe o tulpina de pana la 15 cm., spre deosebire de alte plante carnivore (ex. drosera capensis, drosera capensis var. "Alba", drosera capensis rosie). D. dietrichiana este considerat sinonimul ei.
Drosera burmanni prezinta o culoare a frunzelor, verde spre roz (cand lumina este puternica sau nu este hranita o vreme). Var. (varietatea) "Humpty Doo" spre deosebire de Drosera burmanni, prezinta frunzele de o culoare a caisei sau rosie, cand lumina este puternica sau nu este hranita o vreme.
Aceasi atentie trebuie sa o acordati in cultivare, pentru sol, apa, lumina, hrana, ca la drosera capensis var. "Alba". Insa fata de drosera capensis, exista diferente :
- Solul nu trebuie sa fie asa de ud.
- Este anuala, dar se poate cultiva in casa ca pereniala. Daca o cresteti afara, va muri o data cu venirea iernii, dar va creste din nou in sezonul cald, din radacina sau seminte.
- Daca o cultivati cu atentie, veti avea seminte. Nu o neglijati, fiindca atunci va trebui sa taiati tulpina, pentru a nu o stresa si mai tare. Pentrua fi mai siguri, asa fiind si la alte plante carnivore amintite, nu lasati deodata mai tulte tulpine sa apara, chiar daca planta vrea, conditiile pot fi impotriva.
- Hraniti planta o data la 2 saptamini, fiindca altfel decade.
- Este dificil, sa o cultivati din radacini taiate (ele sunt subtiri) sau frunze (care ar trebui sa aiba o parte din petiol).
- Mecanismul de strangere a insectelor prin mucilagiu, este mai rapid (se poate si in cateva secunde, ca rapiditate dupa D. glanduligera), decat plantele amintite mai sus, care o fac in zeci de minute sau ore. Prezinta, spre deosebire de tentaculele ei, altele care sunt mai lungi, pentru a prinde insectele ca se "plimba" pe sol. Tentaculele lungi, sunt pozitionate pe margine, iar dupa cateva miscari, isi pierd functia.
Alte informatii (in limba engleza) :
Drosera burmanni
05 noiembrie 2013
O adaugare privind concursul...
31 octombrie 2013
Cadou 15 seminte drosera capensis "Alba" pentru 1000 de postari
Urmariti mai jos :
http://www.flytrapcare.com/phpBB3/the-dried-fly-experiment-t21655.html
27 octombrie 2013
Eficientizarea luminii artificiale
Pentru eficientizarea luminii artificiale, puteti pune, pe parti si in spate (in spate, daca peretele nu este alb) hartii albe/folii de aluminiu/mylar (folia care inveleste buchetele de flori) lipite pe bucati de carton, pentru a reflecta mai bine lumina. Acelasi lucru si pentru partile de deasupra neoanelor (daca aveti mai multe aplice, intre ele ele lumina va "scapa") se pot pune si folii de aluminiu, ca acelea pentru bucatarie.
Care sunt sau nu, daunatorii plantelor carnivore ?
- Purecii de plante sau afidele (Aphidoidea)
- Musculita alba (Trialeurodes vaporariorum)
- Melcii fara cochilie (nu am folosit substante, i-am indepartat manual)
- Tripşi (Thysanoptera) (in engleza thrips)
- Paduchii lanosi (familia Pseudococcidae) (in engleza mealybug)
Daunatori care nu mi-au facut probleme si nici nu fac :
- Acarienii (stiu ca fac probleme numai la unii oameni, putind provoca astm sau alergii)
- Collembola (in latina) (in engleza springtails)
- Pholcidae (in engleza daddy-longleg sau taticul picioare lungi, in romana)
Se pot combate cu :
- sulfur (folosit si ca fungicid, nu numai ca insecticid), alcool izopropil, ulei neem (nu am gasit nicaieri, doar pe internet).
Orice v-ar spune vanzatorii, nu cumparati decat ce stiti sigur si dupa ce v-ati documentat si din alte surse.
20 septembrie 2013
Mojar si pistil pentru macinarea viermisorilor/puricilor de balta (daphnia)
Puteti folosi un mojar si pistil pentru pentru a face cit mai fina mancarea, aceasta fiind amestecata de exemplu cu apa distilata. Puteti folosi viermisori pentru acvariu uscati/purici de balta pentru plantele carnivore.
Pentru nepenthes insa, nu trebuie sa o faceti, deoarece viermisori/purici de balta (daphnia) se pun intregi in ulcioare.
11 septembrie 2013
Aveti grija de plantele carnivore daca plecati in concediu
Destul ca poate dura si doua saptamani obisnuirea plantelor dvs., dupa cumparare sau procurare de la prieteni.
Sfaturi privind lasarea lor acasa cand plecati in concediu, o saptamana, o saptamana si ceva fara nici o problema :
2. Chiar daca geamurile le inchideti cand plecati in concediu si la intoarcere veti gasi alge datorita lipsei curentilor de aer, (pe muschiul plantelor carnivore poate aparea un fel de muschi fin, care este de fapt o alga sau poate fi lucios), nu este nici o problema, in timp, fara udare prea mare, algere dispar, cand va intoarceti inapoi. Fiti atenti in cazul plantelor carnivore daca aveti ceva la germinat, nu udati sub folia pusa, daca deja folia este aburita, o saptamina, chiar si cateva zile este de ajuns ca algele sa sufoce plantele nou germinate.
3. Dupa udarea nu prea tare pe deasupra, puneti apa in farfuria pe care sta ghivechiul, pana cind la fund apa ramane in farfurie.
4. Nu acoperiti plantele (care nu sunt mici, la germinat) cu folii de plastic pentru mentinerea umiditatii.
20 august 2013
Sarracenia
Descriere :
Gura si urciorul unei Sarracenia leucophylla
Descriere :
Planta s-a adaptat la sol fara nutrienti. Frunzele reprezinta acele "tuburi", radacinile prezentand o forma de scarita, prelueaza apa din sol, bulb de culoare alba sub muschi, bulbul stand la suprafata, daca este prea mic nu puteti face decat sa stea putin in muschi, florile fiind albe sau rosii, putand ajunge pana la 10 cm diametru, o floare stand deschisa aproximativ doua saptamani (la inceputul primaverii, florile se autopolenizeaza manual, dar in natura nu).
Frunzele atrag insectele (insectele sunt atrase prin culoare, mirosul florilor si nectar (se afla la baza "capacului" si astfel insectele nu mai pot iesi din "tub", fiind oprite din drumul lor spre libertate, de niste "tepi" care se afla tot la baza tubului)
Cultivare :
Sol :
Nu se foloseste sol obisnuit, ci doar muschi (pe engleza peat moss, sphagnum moss). Peat moss este muschi uscat si sphagnum moss este viu sau nu.
Ghivechiul trebuie sa fie de minim 15 cm (poate fi oricat de lat, dar adanc pe putin 15 cm) si de plastic, nu de fier sau ghiveci de argila/lut si nu transparent. Iarna, trebuie pusa la adapost, in casa, 2 ani, daca nu vreti ca planta sa dormiteze si este deabia germinata (tanara macar) daca nu, puneti-o la dormitat, cum este normal sau in frigider.
Planta moare la temperaturi joase si creste din nou, din rizom, la primavara.
Lumina :
Lasati planta la o fereastra insorita cu cat mai multa lumina si daca nu este suficient, folositi cel putin doua neoane de 36 w, 6500 k si de la 3050 lumeni in sus, aproximativ 14 - 16 ore (cand planta creste lumina nu va fi suficienta fiindca nu mai ajunge pe partile frunzelor, in cazul luminii artificiale (puteti totusi aseza lumina artificiala pe verticala totusi, dar este cam dificil), dar puteti achizitiona specii mai pitice sau asteptati pana speciile mai mari cresc sub neon si le veti muta la soare.
Veti vedea la fereastra daca nu este destula lumina si ca durata, daca planta incepe sa dea semne de uscare (dar nu va muri chiar asa de repede).
Apa :
Folositi numai apa distilata sau demineralizata (apa obisnuita este prea dura si cu minerale si omoara planta carnivora).
Puteti folosi si apa din zapada topita (la temperatura camerei). Daca, de exemplu, strangeti 5 sticle de plastic a cate 6 sau 8 litri fiecare (mergeti de cateva ori pe un camp undeva) si veti folosi apa cam cate jumatate de litru pe saptamana, va ajunge chiar aproape un an, fara a mai fi nevoiti sa cumparati apa distilata.
Solul (turba) trebuie sa nu contina ingrasamint si sa fie intotdeauna umed, spre deosebire de nepenthes. Puteti uda pe deasupra, dar cel mai bine pe dedesupt, fiindca apa distilata pe care o veti pune intr-o farfuriuta (ghiveciul sta pe farfurie) este absorbita de sol.
Hrana :
Frunzele sub forma de "tuburi" atrag prada :) Insectele vin atrase de culoare, mirosul florilor si nectar.
Dupa cum am citit pe internet, se pare ca aceasta specie este considerata un porc.
Nu se mai poate opri din mancat si daca "tuburile" sunt umplute de insecte moarte, se pot inclina. Nu folositi carne obisnuita sau rame.
Melci nu am avut digerati, dar un mic melc si-a facut aparitia pe buza ulciorului si astepta ceva (ceva in afara mortii iminente).
L-am lut de acolo. Insectele zburatoare din casa (ma refer la mustele de otet, gnat) pot scapa.
Insectele fara aripi au mai multe sanse sa moara dar am un paianjen care asteapta rabdator cu plasa lui intre ulcioare, mai mic decat o picatura de apa.
16 august 2013
Specii de sarracenia
Daca scrie mixt pe un ghiveci, dar nu este decit o specie intr-un ghiveci, nu mai multe.
Voi face diseara sau maine un topic despre cultivarea acestei specii.
26 iulie 2013
Dionaea muscipula (cultivarea plantei) I
Este o planta carnivora din coasta de est a Americii de nord.
Planta s-a adaptat la sol fara nutrienti, iar planta are frunzele (petiol si capcana care contine cativa perisori care declanseaza capcana cand insectele se aseaza pe ele fiind atrase) asezate bazal, care cresc dintr-un bulb de culoare alba, subteran, cu radacini slab dezvoltate, numit rizom.
Tulpina care va face flori albe (si va contine sute de seminte), poate ajunge si la 10 cm.
Plantele sunt mici, de aproape 1 an, in partea dreapta a imaginii.
Cultivare :
Sol :
Nu se foloseste sol obisnuit, ci doar muschi (pe engleza peat moss, sau alt tip, sphagnum moss).
Peat moss este muschi uscat si sphagnum moss este viu sau nu.
Nu am gasit la magazinele din Romania sphagnum moss, dar puteti cumpara peat moss (turba fara adaos de nutrienti sau ingrasamint) mix.
Ghivechiul trebuie sa fie de minim 10 cm (poate fi oricat de lat, dar adanc pe putin 10 cm) si de plastic, nu de fier sau ghiveci de argila/lut, deoarece in timp se pot scurge diferite elemente conastitutive din cauza degradarii lor.
Si nu transparent deoarece radacinile nu au nevoie de lumina solara.
Lumina :
In incapere, lasati planta la o fereastra insorita cu cat mai multa lumina si daca nu este suficient, folositi pentru inceput cind plata este micuta un neon de 36 w, 6500 k si de la 3050 lumeni, aproximativ 12 - 14 ore, iar cind creste mai mare folositi cel putin doua neoane.
Planta puteti sa o tineti la 4 cm de neon, daca folositi lumina artificiala. Veti vedea la fereastra daca nu este destula lumina si ca durata, daca planta incepe sa dea semne de uscare, sau alungire a frunzelor.
O puteti deasemenea sa o cultivati in gradina, tot intr-un ghiveci.
Apa :
Folositi numai apa distilata, demineralizata sau deionizanta (apa obisnuita este prea dura si cu minerale si omoara planta carnivora), dar aveti grija sa nu contina si alte componente pe eticheta.
Puteti folosi si apa din zapada topita (la temperatura camerei).
Daca, de exemplu, strangeti 5 sticle de plastic a cate 6 sau 8 litri fiecare (mergeti de cateva ori pe un camp undeva) si veti folosi apa cam cate jumatate de litru pe saptamana, va ajunge chiar aproape un an, fara a mai fi nevoiti sa cumparati apa distilata.
Solul (turba) trebuie sa fie intotdeauna umed, dar nu ud (sa balteasca).
Puteti uda pe deasupra, (dar nu direct pe planta sau in jurul ei, ci mai departe de ea), dar cel mai bine pe dedesupt, fiindca apa pe care o veti pune intr-o farfuriuta (ghiveciul sta pe farfurie) este absorbita de sol.
Lasati sa se mai usuce la suprafata cateva zile, inainte sa udati din nou, pentru ca in casa sau apartament, poate aparea o moarte prematura a plantei, datorita unor factori necunoscuti voua sau fiindca radacinile pot putrezi din cauza umiditatii prea mari.
Afara nu exista aceasta problema.
Hrana :
Da, insecta ,,vorbeste,, limba engleza :)
Capcana se umfla si se inchide dupa prinderea hranei. Nu se va mai deschide daca viata ei este la sfarsit si strangerea inversata va fi mai pronuntata.
Frunzele sunt capcane modificate care prind insectele (insectele sunt atrase de mucilagiu care exista pe margine).
Insectele sunt prinse in capcanele care se inchid si mai tare daca insectele se misca in ele, dupa care sunt digerate de enzimele produse. Se crede ca capcanele se inchid datorita unor factori chimici.
In afara de insecte, se mai poate folosi, o data pe saptamana, la cate 2-3 frunze, de la o planta, viermisori rosii uscati, umeziti putin, sau alte insecte mici pe care ii cumparati de la acvaristica. Nu folositi carne obisnuita sau rame.
Planta se va propaga singura dupa o vreme sau dupa ce va face in jur de 7 frunze cu capcane, sau prin seminte.
Dormitare :
Iarna, planta trebuie sa treaca printr-o perioada de dormitare de 3 luni (puteti sa scadeti incet lumina naturala, cand planta se afla in casa/apartament, apoi o bagati in frigider inconjurat de substratul ales, intr-o punga inchisa la gura cu putin sulf pe muchi, doar daca apare mucegai, daca nu o puteti lasa la un loc care sa fie racoros intre 1 - 10 grade). Orice metoda a-ti alege, nu lasati substratul ales sa inghete, desi planta nu trebuie sa fie uscata, in frigider sau afara, ci dor umeda.
Probleme :
Planta se poate aclimatiza noului camin sau poate arata asa daca are putin soare.
Rezolvarea lor:
Insecte ce apar pe substrat (puteti scapa de ele cu alcool izopropil sau spray cu pyrethrin cu piperonyl (fara alte adaosuri).
Minerale aparute pe suprafata mediului (indepartati manual sau udati de cateva ori pe deasupra substratului) sau aparitia mucegaiului alb (puteti scapa cu sulf sau derivate tot din sulf, fara alte adaosuri).
22 iulie 2013
13 iulie 2013
Sa lasam plantele sa infloreasca si uscarea prematura a plantelor ?
Probabil, mai mult ca sigur nu a-ti inteles intrebarea.
Problema, la dionae muscipula, este ca inflorirea plantei consuma resursele plantei si va arata trist si isi va relua cresterea normala, dupa cateva luni. Dar veti avea in schimb seminte.
La dionae muscipula, ca si la drosera capensis (la fel ca si var. alba), poate aparea, rar o vestejire totala a frunzelor sau in cazuri mai grave, moartea, fara nici un motiv aparent. Solutia, schimbarea mediului in care traieste (muschiul) odata la 1 an, 1 an si ceva, pe langa spalarea farfurie ghiveciului si turnarea pe deasupra a apei distilate in ghiveci, o data la cateva luni si pentru a scapa de mineralele aparute pe deasupra (datorita faptului ca in timp, daca nu a-ti spalat muschiul cand l-ati cumparat, desi nu este chiar necesar, pot aparea minerale, sub forma de praf alb, ca o pulbere).
Mucegaiul, are o alta nuanta. Indepartati-l cu alcool izopropil, care indeparteaza (sufoca) si insectele si incercati, binenteles, sa nu dati cu alcool pe frunze sau pe orice parte a plante. Indepartati mucegaiul scapand de bucatelele de lemn pe care muschiul il poate avea in componenta lui.
Un intreg ecosistem, dar voi vorbi despre asta in alt topic.
Sau pentru a scapa de aciditatea muschiului care, creste in timp, spalati tot cum am spus mai sus (o dat la cateva luni). Nu puteti verifica aciditatea muchiului cu TDS, fiindca chiar daca strecurati apa, sunt prea multe solide (particule mici) in apa + muschi. TDS folositil la apa distilata doar.
Daca lasati sa infloreasca drosera capensis si drosera capensis var. alba, nu lasati sa infloreasca mai mult de 2 ori. Din experienta proprie, planta va prezenta o vestejire totala, incetinire sau chiar mai rau.
Dar, in cazul droserei capensis si a droserei capensis var. alba, puteti oricand face taieri de radacina sau frunze, pentru a propaga din nou.
Si nu uitati, incercati sa aveti toate instrumentele necesare la indemana (penseta, apa s.a.m.d.) si nu lucrati la nervi sau cand sunteti nervos. Plantele nu merita asta si nici dumneavoastra (sa va enervati si astfel sa gresiti) :)
18 iunie 2013
Utricularia cornuta
In prima imagine, am folosit o sticla de plastic negaurita de 20 cm. In a doua imagine, observati frunzele de forma cilindrica si alungita a frunzelor alaturi de muschi viu. Frunzele au in jur de 4 mm lungime. Am mai indepartat din muschi.
Imaginea de mai sus este luata de pe wikipedia si prezinta tulpinile cu flori, alaturi de doua specii de drosera (cea care are forma de lopatele fiind probabil o drosera spatulata, probabil pentru ca trebuie sa creasca mai mare pentru a fi indentificata corect). Imaginea de mai jos, de pe wikipedia, prezinta capcanele care stau in apa, a speciei Utricularia aurea. Capcanele speciilor utricularia pot fi mai mici sau mai mari.
Utricularia este o planta carnivora care traieste in mlastini, dar unele specii sunt terestre.
Utricularia cornuta, pe care o cultiv in momentul de fata, poate trai pe sol (tot muschi, dupa cum am mai vorbit) si in mlastini.
Lumina
Afara, in soare, cat de multe ore se poate, desi exista utricularia care stau si in umbra altor
plante. Lumina artificiala, in apartamentul/casa dvs., trebuie sa fie pe putin 13 ore, 4 cm distanta fata de lumina.
Temperatura
Pastrati o temperatura de cel putin 23 de grade, in casa. Afara, oricum nu va depasi 35 de grade. Iarna, daca pastrati planta afara, va muri si va creste din nou, primavara, cand temperatura va reveni la conditii normale.
Sol
Mediul in care utricularia traieste este muschiul (peat moss, sphagnum moss), fara substante chimice adaugate. Cand cumparati muschiul, verificati ce scrie pe sac/pachet. Solul trebuie sa fie
ud, nu umed ca la drosera capensis. Folosesc o sticla de plastic de 20 cm, fiindca radacina devine
mare. Atentie, sticla de plastic nu este gaurita, fiindca planta trebuie sa fie uda tot timpul. Turnati pe deasupra, daca se mai evapora.
Hrana
Probabil aveti musculite de otet in casa. Celelalte musculite, care seamana cu ele, se inmultesc in mediu umed, prin larve (nu fac rau la plante mari si nici mici, doar daca plantele nu o duc bine si radacinile sunt putrede. Totusi in cazul plantelor mici, din seminte, acoperitile cu ceolofan, pentru a nu risca, dupa cum am mai vorbit). In cazul utricularia, planta are pe fiecare radacina, mici capcane (capsule rotunde translucide), binenteles in sol, dar pe care le puteti vedea doar cand mutati planta. Planta se va hrani cu larve si microorganismele din muschi si nu conteaza daca aveti larve in muschi alaturi de planta. Din pacate, nu stiu in limba noastra denumirea insectei, victima preferata :)
Fungus gnat
Inmultire
Planta se inmulteste prin frunzele (au o forma cilindrica si lunga) despartite de planta principala si care trebuie sa aiba sau nu radacini sau prin taieri de tulpina/prin seminte.
In timp, vor face si mai multe frunze. Frunzele, la utricularia cornuta, dar si la alte specii, stau la suprafata si in interiorul muschiului. In timp, dupa cateva luni, vor face tulpini, care vor avea flori mici, care seamana cu planta necarnivora gura leului si vor avea culoarea galbena, in cazul urticularia cornuta si albe in cazul utricularia sandersonii (care au floarea care arata ca niste iepuri, cam ca planta necarnivora viola tricolor). O data cu planta, se inmulteste si muschiul viu, care prin spori, poate veni, de la alte ghivece cu plante carnivire. Muschiul viu, chiar daca acopera cateva frunze a utricularia, nu face rau, dar il puteti indeparta de tot sau o parte din el. Oricum, frunzele cresc in/deasupra solului.
01 iunie 2013
Curiozitati
Uneori puteti intalni la plantele voastre, diferite curiozitati, fie ele genetice sau nu :) In prima imagine, ulciorul nu are acel "capacel" deasupra. In a doua imagine, tulpina unei drosera capensis s-a ghidat si a ocolit obstacolul numit corp neon. A treia imagine este a unei dionea muscipula, care are pe doua capcane, lipsa cativa dinti si adincitura in frunza. Ma gandesc ca poate a devenit o varietate (planta trebuia sa o las in frigider sau iarna afara, dar solul sa nu inghete, in fiecare an, dar nu am lasat-o sa treca prin dormitare si am si propagat-o prin despartire si poate de asta unele capcane care au crescut au facut o varietate. Cealalta planta despartita de ea, din pacate nu a supravietuit) si sa o las sa faca seminte, poate varietatea se va transmite in continuare.
20 mai 2013
Diferente intre plante de apa si plante carnivore
Plante din mlastini
03 mai 2013
Depozitarea corecta a semintelor carnivore
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Indiferent daca le puneti intr-un simplu plic si apoi puneti semintele in frigider, pentru pastrarea lor, puteti sa le pastra si intr-un plic inventat de dvs. sau ca cel facut de mine, ca in imaginile de mai sus, dupa care plicul puneti-l intr-un ziplock (un fel de punga care se inchide la capat). Unii oameni spun ca este mai indicat ca semintele sa fie protejate mai departe de umiditatea din frigider, prin ziplock. Dar depinde, cred ca de frigider, daca el merge corect sau daca aveti temperaturi mai ridicate de 4 grade. Urmati metoda pe care o credeti voi de cuviinta, dar eu intotdeauna pun plicul creat de mine in ziplock si nu am probleme, la o temperatura de 4 grade in frigider. In jur de 4 grade sau mai jos este bine, dar in frigider, nu in congelator !!! Nu ati vrea sa inghetati de tot semintele, nu ?Si nu uitati sa scrieti data si tipul/numarul semintelor pe plic.
<----------- Ziplock
30 aprilie 2013
Vanzari pe Mercador si Tocmai
17 aprilie 2013
Multumesc cititorilor si nu numai
Sfaturi dupa cumpararea semintelor si plantelor
1 - Nu va grabiti sa puneti planta la lumina naturala direct, daca lumina naturala este puternica. Gradual sau cu o sita pentru stoparea razelor puternice, o vreme, pana la 1 saptamana sau 2. Puneti planta la lumina naturala (de la lumina artificiala). Astazi 1 ora, maine 2 ore si in felul acesta, chiar si mai putin de o saptamina, puteti obisnui planta in caminul dvs. Planta simte ca a fost mutata si trebuie sa se obisnuiasca in alta parte, chiar daca isi va pierde pana la o saptamana, picaturile (mucilagiul) rezista mult mai mult decat a-ti crede, numai sa pastrati umiditate (nu baltit tare), lumina si peat moss (muschi, ca acela pentru orhidee, dar fara adaosuri chimice), care este sarac in nutrienti.
2 - Pentru direct la lumina artificiala, nu asezati chiar din prima in noul vostru camin, planta aproape de neon (poate fi chiar atins de neon, daca neonul nu va frige pe dvs. :)
Dupa cateva zile poate sa stea chiar si la 2 cm de neon.
3 - Lasati planta chiar si 2 zile intr-un pahar cu apa distilata, daca nu aveti muschiul cumparat.
4 - Semintele germineaza cu intarziere de pana la + 2 saptamini, daca sunt mai vechi de cateva luni. Ele pot sa stea binenteles pana la 10 ani in frigider. Daca umiditatea in caminul dvs. este mare (peste 70 %), semintele nu mai trebuie, dupa ce germineaza, aclimatizate. Trebuie aclimatizate, doar daca in afara vasului in care germineaza, umiditatea in aer este mai scazuta de 40 %.
05 aprilie 2013
Atentie cu manevrarea sphagnum moss si a cuartului !!!
Speciile de sphagnum moss pot contine Sporothrix schenckii, un fungi, care face ulceratii pe suprafata pielii, daca fungusul patrunde prin taieturi sau punctii ale pielii, dar exista tratament medicamentos, dar inainte puteti folosi pentru preventie manusi cind il tineti in mana.
Muschiul este sterilizat, dar, dupa cum spune si in linkul de mai jos, este testat inainte de a fi vandut.
Sporothrix schenckii
sphagnum moss
Cuartul poate produce silicoza, daca particulele fine sunt inspirate. Nu exista tratament, deci nu va bagati nasul, la propiu, in el.
silicoza
Silicosis
In concluzie, chiar daca nu exista sanse prea multe pentru a va inbolnavi, trebuie sa luati precautiunile necesare, fiindca nimeni nu se gandeste la sanatatea dumneavoastra, daca nu o faceti dvs. personal.
30 martie 2013
Higrometru - aparat de masurat
Principiul de funcționare a higrometrului cu fir de păr (sau de capron), se bazează pe modificarea lungimii firului în funcție de umiditate. Higrometrul cu fir este un aparat de măsură de tip mecanic. În ultimul timp multe higrometre sunt construite cu funcționare electronică.Higrometru
In cazul plantelor carnivore drosera capensis, umiditatea din jurul ghivecelor trebuie sa fi minimum 50 % si in jur de 75 % pentru numite specii de nepenthes.
Pentru dionea muscipula, in jur de 50 %, dar daca mediul in care traieste, este umed, dar nu ud tare, atunci umiditatea din jurul ghiveciului in care sta, nu conteaza prea mult.
29 martie 2013
Concurs cu premii
1 - O planta carnivora traieste intr-un mediu saracacios in substante nutritive sau nu ?
2 - Cum se numeste partea frunzei care contine tentacule cu picaturi ?
24 martie 2013
Propagarea droserei capensis var. "Alba"
Prin propagare se intelege procesul de creare a unor noi plante sub diferite metode, clone a aceleasi plante mama, in afara de metoda prin seminte. In randurile urmatoare vom vorbi despre germinarea semintelor si taieri (frunze si radacini, tulpina).
Prin seminte :
Dupa ce capsulele plantei devin negre, semintele sunt gata si pot fi recoltate pe o bucata de hartie. Semintele de drosera capensis var. alba (alte tipuri de plante carnivore au marimi diferite, dar tot mici) au marimea de aproape un milimetru si se aseaza pe muschi (peat moss) si numai pe suprafata, dupa ce suprafata a fost udata cu apa distilata (nu udati niciodata peste seminte).
Stand la lumina soarelui (lumina filtrata) sau sub un neon la 4 sau 5 cm distanta de el (neon 36 w, 3250 lm, 13 ore de lumina), intr-un recipient acoperit cu un ceolofan transparent sau un capac de plastic transparent pentru mentinerea umiditatii, pentru mai multa siguranta, semintele vor germina in decurs de cateva saptamini.A nu se uda pe deasupra semintelor (doar cand deja au germinat udati pe langa plante, pentru ca apa se va intinde pana la ei), pentru a nu deranja semintele semanate.
Plantutele cand ies din seminte trebuie aclimatizate (intariti), adica obisnuiti incet cu atmosfera din exteriorul vasului in care stau cu capacul deasupra. Cand ies din seminte, faceti gauri mici (nu prea multe) in capac. Pe zi ce trece mai faceti gauri. Sau, daca aveti umiditate mare in casa (peste 75 % masurat cu un hygrometru) puteti sa nu le mai aclimatizati, adica faceti gauri inainte sa iasa din seminte sau nu mai puneti deloc capac deasupra lor.
Fiindca in camera daca este umiditate, facand gauri in capac inainte sa iasa plantele din seminte, inauntru va fi cam 60 % umiditate. Cand cresc, primele frunze nu vor fi carnivore, fiind frunze de preluare a lumini, in principal, pentru fotosinteza. Cand cresc mai mari (cand fac frunze carnivore), pot fi mutate in alt ghiveci.
Daca nu le puneti in ghiveci imediat, semintele pot fi pastrate pana la 11 ani in frigider intr-un pachet mic de hirtie care sta la randul lui intr-un plic deschis.
In prima imagine, plantele care apar vor fi mici, cam de 2 mm sau chiar mai mici. In a doua imagine, dupa cateva saptamini, plantele, fiind hranite numai cand au picaturi, cam o dat pe saptamana.
Prin taierea frunzelor, tulpini si radacini :
Acelasi lucru ca mai sus, dar prin frunze, tulpini si radacini (propagare vegetativa), se poate si fara nici un ceolofan sau capac deasupra.
Frunzele, tulpinile si radacinile se taie fiecare cam 2 cm si jumatate si se acopera putin cu muschi, la capetele lor.
Daca tulpina nu se pastreaza umeda, ea se poate usca, planta nefacand radacina si riscand pierderea ei. Acest lucru se poate intampla, daca exista mucegai.
Nu indepartati ramasitele frunzelor, tulpinele sau radacina chiar si cand planta creste din ele. Ramasitele se vor usca in timp.
Daca din tulpina ies mai multe plante, puteti taia tulpina cu o lama, despartindu-le, fiindca plantele de pe tulpina cresc si concureaza, luind fiecare seva din tulpina, asfel existand peste 60 % sansa sa le pierdeti aproape pe toate. In decurs chiar de o saptamina si ceva, prin taierea prin radacina, plantele vor aparea, prin taierea frunzelor si a tulpinei, pana in doua saptamini.
Mai jos, frunza in apa, a propagat o planta in jur de o luna.
Prin radacina ------------------------------------>
Prima imagine prin frunza, a doua si a treia imagine prin tulpina. In a patra imagine apare o ridicatura laterala in tulpina care va duce la formarea tulpinei plantei. In imaginea de mai jos, virful unei tulpini are o planta.
In imaginile de mai sus, o tulpina are doua plante si cealalta tulpina risca sa isi piarda planta.
20 martie 2013
Informatii, informatii...
De aceea hotarat sa nu mai postez in rubrica "Despre informatii recent adaugate", deoarece in formatiile deja se aduna si inca mai am mult de postat in acest blog.
Unele topicuri din dreapta, ca de exemplu "Hibrizi vs varietati", vor fi updatate, daca trebuie, unele din ele au fost in ultima perioada, fiindca nu imi place sa las lucruri neterminate. Chestii, socoteli :)
Urmeaza un topic pe care sigur o sa va intereseze, anume propagarea.
Nu am vorbit din prima despre propagare, fiindca nu sar de la un lucru la altul, fara a trece mai intai prin lucrurile mai elementare.
17 martie 2013
Descrierea unor unelte folositoare
Indiferent daca le construiti voi (vezi aici) sau nu, cele din imagine au fost procurate din diferite locatii, unele avand o diferita intrebuintare mai putin placuta (seringa). In imagine :
a : TDS (vezi aici)
b : seringa fara piston si cu un dop de cauciuc la capat. In prima faza, turnam in el apa si scoteam dopul, apa curgand in locu unde vroiam (pentru plantele mai mari).
c : seringa
d : seringa mai mare (mai dureroasa pentru noi oamenii, in unele cazuri). Acul nu este prezent in imagine.
e : penson pentru indepartarea unor impuritati.
f : "ceva" ascutit cu care puteti infinge bucatelele de hrana si ajunge in locuri (pe mucilagiul droserei) in care normal cu penseta nu puteti ajunge.
g : bisturiu pentru taierea frunzelor uscate
h : penseta pentru manuirea hranei si punerea ei pe frunze
i : pipeta pentru amestecarea unor bucatele de hrana cu apa distilata si formand asfel o pasta pe care o dati plantei, ca hrana.
j : stativ pentru eprubeta (alte detalii in propagarea plantei)
Mai puteti folosi in loc de bisturiu, o forfecuta, un filtru pentru filtrarea zapezii topite si eprubete (de plastic sau sticla pentru propagare, un recipient in care sa va tine-ti uneltele si un "dulap cu sertare" care poate fi mutat.
Aclimatizarea la lumina a droserei capensis si nepenthes × ventrata
Indiferent daca aclimatizam la lumina artificiala sau naturala planta cultivata din seminte (urmeaza sa vorbim in alt topic si despre metodele de propagarea a plantei drosera capensis, fapt foarte important) sau o planta destul de mare, deja aflata in casa sau luata de afara (ori cumparata de la un magazin, planta fiind cultivata afara sau inauntru, inauntru de cele mai multe ori nu are destula lumina la un magazin), aclimatizarea trebuie facuta, pentru ca drosera capensis (ca si alte plante carnivore) sa nu treaca prin stresul unui nou climat mai greu.
Luand planta de afara, de exemplu, o vom pune la lumina artificiala 2 ore (restul orelor mai departe de lumina) si urmatoarea zi 4 ore (restul orelor mai departe de lumina), pana dupa o saptamana (cel putin), lasam planta normal la lumina, sub lumina artificiala.
De la lumina artificiala la lumina naturala, la fel, putand pune o sita pentru tantari in loc sa mutam planta in restul orelor mai departe de lumina.
14 martie 2013
Drosera capensis - cand, cat si de ce
Cand :
Nu trebuie sa udati decat cand este necesar. Mediul va avea o culoare mai intunecata cand este umed si mai deschisa cand nu este. Va veti obisnui dupa ceva vreme si veti uda pe dedesupt cam o data pe saptamana in loc de o data la cateva zile. O data la o luna sau doua udati pe deasupra pentru ca mediul sa se curete de impuritati. Acest lucru este foarte important.
Cat :
Doar jumatate de cm si dupa ce apa este absorbita din farfurie, repetati de vreo doua ori pana apa ramane in farfurie. Daca in jur de a treia oara ramane cam un sfert de ora (timp aproximativ) in farfurie,inseamna ca apa s-a dus in proportie mare in mediu.
De ce :
Planta are nevoie de mediul sa fie umed, nu ud tare pentru ca genetic planta este "programata" sa traiasca asa cum a trait de mult timp (se crede ca de acum un milion si ceva de ani au aparut primele plante carnivore), in mlastini, apa ajutand la transportul "nutritiv" din mediu. Spun intre ghilimele, fiindca radacinile sunt mai mult de ancorare.
Hrana
Cand :
O data la cateva zile daca vreti ca planta sa infloreasca mai repede (cand vedeti ca din mijloc iese tulpina). O data pe saptamana este uzual. Nefiind hranita un timp, drosra capensis va prezenta un mucilagiu rosu, in unele specii, roz in cazul droserei capensis var. alba. Hraniti numai cu viermi pentru acvarii care sa fie uscati dar sa nu contina substante. Musculitele pe care le aveti in camera vor fi prinse si atunci nu mai este nevoie sa dati viermi uscati (folosesc viermi rosii, care se folosesc generic pentru planta).
Cat :
Nu hraniti mai mult de un sfert de frunze, cate un vierme uscat pe frunza.
De ce :
Planta, fiind carnivora, traieste in mediu sarac in substante nutritive. Va lua astfel substante nutritive din insectele prinse, dar planta binenteles are nevoie si de lumina, prin fotosinteza.
Lumina si temperatura
Cand :
In fiecare zi, in afara de plantele care au nevoie de dormitare iarna. Drosera capensis var. alba va intra in dormitare daca o tineti sub 17 grade Celsius iarna. Vara, daca temperaturile sunt foarte mari si astfel se creaza seceta. Drosera capensis var. alba poate fi crescuta fara dormitare.
Cat :
Cat este posibil, fara temperaturi de peste 32 de grade, fiindca duce la uscarea mai rapida a mediului si disparitia picaturilor. Daca nu, suplimentati cu lumina artificiala sau numai lumina artificila, in perioada de crestere pe putin 10 ore, doar cu lumina artificiala (neon)
De ce :
Pentru fotosinteza si energie si o buna crestere a plantei, cat si inflorirea ei in timpul anului.
Mediul, sinonim cu muschiul (uscat sau nu)
Cand este sigur pentru a muta plantele iesite din seminte
Plantele care sunt iesite din seminte pot fi mutate daca sunt putin mai mari, ca sa nu existe riscul ruperii radacinilor nou formate sau chiar al frunzelor.
In imagine puteti vedea diferentele de marime a doua plante iesite din seminte. Cea de 6 mm diametru poate fi mutata in alta parte, dar fiti siguri sa udati mediul in care este, pe langa plante cu grija, o vreme. Trebuie sa stea ca si celelate plante mai mari, cu mediul umed, nu ud tare.
Diferenta vizuala intre o planta hranita si una care nu este
Daca o vreme planta nu va fi hranita sau nu isi va procura singura hrana, va arata ca la plantele din fotografia de mai jos.
Daca va fi hranita, va arata ca in fotografia din stanga.
Motivul este ca picaturile pot deveni un pic mai mari, dar roz intotdeauna, la o drosera capensis var. alba, cand nu este hranita, vrand sa atraga prin culoare si "roua", insectele.
Imaginea cu picaturile roz va fi inlocuita daca culoarea se va mai pronunta.
In acest caz, pe fundal verde se vede mai bine, daca imaginea este facuta cu ajutorul aparatului foto.
13 martie 2013
Comparatii intre marimea droserei capensis
In fotografiile de mai sus am facut comparatia intre o moneda si plante drosera capensis. In fotografia de sus, planta mica din stanga are cateva saptamani si cea din dreapta ei in jur de 2 luni.
In fotografia din mijloc, planta are in jur de jumatate de an. In fotografia de mai jos, planta are deja un an si jumatate.