26 iulie 2013

Dionaea muscipula (cultivarea plantei) I

Descriere :
Este o planta carnivora din coasta de est a Americii de nord. 

Planta s-a adaptat la sol fara nutrienti, iar planta are frunzele (petiol si capcana care contine cativa perisori care declanseaza capcana cand insectele se aseaza pe ele fiind atrase) asezate bazal, care cresc dintr-un bulb de culoare alba, subteran, cu radacini slab dezvoltate, numit rizom. 
Tulpina care va face flori albe (si va contine sute de seminte), poate ajunge si la 10 cm.


Capcana se poate inrosi inainte ca insecta sa fie prinsa sau luminii puternice 


Plantele sunt mici, de aproape 1 an, in partea dreapta a imaginii.


Cultivare :

Sol :

Nu se foloseste sol obisnuit, ci doar muschi (pe engleza peat moss, sau alt tip, sphagnum moss).
Peat moss este muschi uscat si sphagnum moss este viu sau nu. 
Nu am gasit la magazinele din Romania sphagnum moss, dar puteti cumpara peat moss (turba fara adaos de nutrienti sau ingrasamint) mix.

Ghivechiul trebuie sa fie de minim 10 cm (poate fi oricat de lat, dar adanc pe putin 10 cm) si de plastic, nu de fier sau ghiveci de argila/lut, deoarece in timp se pot scurge diferite elemente conastitutive din cauza degradarii lor.  
Si nu transparent deoarece radacinile nu au nevoie de lumina solara.

Lumina :

In incapere, lasati planta la o fereastra insorita cu cat mai multa lumina si daca nu este suficient, folositi pentru inceput cind plata este micuta un neon de 36 w, 6500 k si de la 3050 lumeni, aproximativ 12 - 14 ore, iar cind creste mai mare folositi cel putin doua neoane.
Planta puteti sa o tineti la 4 cm de neon, daca folositi lumina artificiala. Veti vedea la fereastra daca nu este destula lumina si ca durata, daca planta incepe sa dea semne de uscare, sau alungire a frunzelor.
O puteti deasemenea sa o cultivati in gradina, tot intr-un ghiveci.

Apa :

Folositi numai apa distilata, demineralizata sau deionizanta (apa obisnuita este prea dura si cu minerale si omoara planta carnivora), dar aveti grija sa nu contina si alte componente pe eticheta.
Puteti folosi si apa din zapada topita (la temperatura camerei). 
Daca, de exemplu, strangeti 5 sticle de plastic a cate 6 sau 8 litri fiecare (mergeti de cateva ori pe un camp undeva) si veti folosi apa cam cate jumatate de litru pe saptamana, va ajunge chiar aproape un an, fara a mai fi nevoiti sa cumparati apa distilata. 

Solul (turba) trebuie sa fie intotdeauna umed, dar nu ud (sa balteasca).
Puteti uda pe deasupra, (dar nu direct pe planta sau in jurul ei, ci mai departe de ea), dar cel mai bine pe dedesupt, fiindca apa pe care o veti pune intr-o farfuriuta (ghiveciul sta pe farfurie) este absorbita de sol. 

Lasati sa se mai usuce la suprafata cateva zile, inainte sa udati din nou, pentru ca in casa sau apartament, poate aparea o moarte prematura a plantei, datorita unor factori necunoscuti voua sau fiindca radacinile pot putrezi din cauza umiditatii prea mari. 
Afara nu exista aceasta problema.

Hrana :

                                  Da, insecta ,,vorbeste,, limba engleza :)  


Capcana se umfla si se inchide dupa prinderea hranei. Nu se va mai deschide daca viata ei este la sfarsit si strangerea inversata va fi mai pronuntata.

Frunzele sunt capcane modificate care prind insectele (insectele sunt atrase de mucilagiu care exista pe margine). 
Insectele sunt prinse in capcanele care se inchid si mai tare daca insectele se misca in ele, dupa care sunt digerate de enzimele produse. Se crede ca capcanele se inchid datorita unor factori chimici. 

In afara de insecte, se mai poate folosi, o data pe saptamana, la cate 2-3 frunze, de la o planta, viermisori rosii uscati, umeziti putin, sau alte insecte mici pe care ii cumparati de la acvaristica. Nu folositi carne obisnuita sau rame.



Planta se va propaga singura dupa o vreme sau dupa ce va face in jur de 7 frunze cu capcane, sau prin seminte.

Dormitare :

Iarna, planta trebuie sa treaca printr-o perioada de dormitare de 3 luni (puteti sa scadeti incet lumina naturala, cand planta se afla in casa/apartament, apoi o bagati in frigider inconjurat de substratul ales, intr-o punga inchisa la gura cu putin sulf pe muchi, doar daca apare mucegai, daca nu o puteti lasa la un loc care sa fie racoros intre 1 - 10 grade). Orice metoda a-ti alege, nu lasati substratul ales sa inghete, desi planta nu trebuie sa fie uscata, in frigider sau afara, ci dor umeda.


Probleme :
Planta se poate aclimatiza noului camin sau poate arata asa daca are putin soare.

Rezolvarea lor:

Udarea prea tare, pe timp indelungat este de evitat.
Insecte ce apar pe substrat (puteti scapa de ele cu alcool izopropil sau spray cu pyrethrin cu piperonyl (fara alte adaosuri).
Minerale aparute pe suprafata mediului (indepartati manual sau udati de cateva ori pe deasupra substratului) sau aparitia mucegaiului alb (puteti scapa cu sulf sau derivate tot din sulf, fara alte adaosuri).

219 comentarii:

  1. Anonim18 iulie

    Multumesc,cele mai bune informatii.!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu va multumesc pentru ca ma cititi.

      Ștergere
    2. Multumesc.Am gasit informtiile pe care le cautam.

      Ștergere
    3. Am o întrebare mi-am cumpărat o dionea muscipula și când i-am dat într-o gura vermisori roși uscați și i-am atins perișori cu o pensetă nu s-a închis și am așteptat și o săptămână.va rog ajutatima!

      Ștergere
    4. Vermisori trebuie umeziti mai intai. A doua posibilitate de neinchidere este faptul ca dupa cateva inchideri, capcana isi pierde proprietatea de inchidere.

      Ștergere
  2. Buna! Am si eu o Dionaea si pare ca i se "inmoaie" frunzele, desi ii dau alte noi. De la ce poate sa fie? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca cumva a-ti avut cateva zile sau mai mult, o temperatura mai mare afara si chiar si in casa, daca cultivati plantele in casa, aceasta este motivul. Sau daca nu a-ti aclimatizat-o destul, daca planta este nou sosita. Rizomul este alb ? Dati putin la o parte solul (turba) de pe langa coroana plantei. Nu aveti probleme cu insecte, nu ? Solul nu trebuie pastrat umed, ci doar atunci cand incepe sa se usuce la suprafata, lasati apa sa fie absorbita prin farfurie. Dupa ce imi veti raspunde, mai vedem. Nu v-am pus intrebari generale, fiind vorba de o singura problema aici. Dar binenteles ca trebuie sa stiu de la dvs. macar citeva respunsuri la aceste intrebari. O zi buna.

      Ștergere
    2. Anonim17 martie

      Bună ziua! Trebuie rupte capcanele "ofilite" ?

      Ștergere
  3. Bună ziua! Am și eu exact aceeași problemă descrisă de doamna Carmen Florea.. Planta o țin la fereastra, spre sud. De aproximativ două săptămâni frunzele și capcanele au căpătat o culoare verde mai deschis, sunt mai palide. În același timp am observat ca de la baza plantei se dezvolta o serie de frunze noi, viguroase, destul de rapid.... Care ar fi cauza? Oare a intrat în hibernare?
    Solul nu este foarte umed, soare are destul, iar rizomul este alb...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este posibil sa intre in hibernare, deoarece lumina solara nu mai este asa de puternica. De cand o aveti ? Frunze noi face mai mult ca sigur din cauza diferentelor de temperatura care au fost (soare puternic) in ultima perioada. Capcanele nu se vor mai dezvolta in totalitate sau deloc, cand planta va "simti" micsorarea "puterii" solare/orelor din zi si apropierea iernii.

      Ștergere
  4. Buna ziua!
    Am si eu intrebari. Astazi mi-am cumparat o planta. E mica si in ghiveci mic. Cand ar trebui sa-i schimb ghiveciul? Si trebuie sa-i dau insecte sau viermisori regulat? Si cand trebuie sa o pun in frigider?

    RăspundețiȘtergere
  5. Puteti sa asteptati daca doriti si cateva zile pana sa schimbati ghiveciul. Indiferent daca o faceti acum sau nu, lasati sa curga de cateva ori apa distilata sau de ploaie pe desupra, ca impuritatile/minerale sa curga pe dedesupt. Ghiveciul sa aiba cel putin 14 cm. Radacina nu creste asa repede, dar este bine sa folositi un ghiveci mai mare decat aveti acum. Inescte/vermisori putweti da si la doua saptamani, la aproximativ un sfert de cate capcane are sau mai putin, deci nu la toate. Daca planta este noua, deja dormitarea a inceput in octombrie pana aproape de martie. Daca sariti peste prima dormitare, mai ales ca planta este mica, nu o puneti la frigider, dar trebuie sa aveti lumina artificiala.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua, Tocmai am primit si eu o plantuta (dionea) si as dori sa stiu daca este recomandat sa ii schimb acum ghiveciul mic in care a fost cumparata cu unul mai mare sau sa astept pana la primavara. De asemeni as vrea sa stiu de ce nu este bine sa fie hranita cu bucatele de carne de pui? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Puteti daca vreti sa sariti o singura data peste dormitarea plantei si puteti sa lasati o vreme in acelasi ghiveci. Daca hraniti planta cu bucati de carne, la prima vedere pare a o digera, dar programata genetic planta mananca alceva (insecte prinse sau viermisori uscati din comert de la acvaristica). Planta va muri, pentru ca bucatica de carne este ca ca o supradoza de ingrasamant (nici ingrasamantul nu se foloseste binenteles).

      Ștergere
    2. Am inteles. Multumesc mult !

      Ștergere
  7. Buna seara am si eu o planta carnivora ii dau frunze noi dar se inegresc.Ce pot face ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spuneti-mi va rog daca orice a-ti face dvs. corect, se intampla asa ?

      Ștergere
  8. Pot fi mai multi factori. Dati-mi informatii dupa cum o cultivati (lumina etc.).

    RăspundețiȘtergere
  9. Rog domnul cu frunzele inegrite sa imi mai puna intrebarea fara a preciza numele magazinului.

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua! Se apropie primavara si as vrea ca la sfarsitul lunii martie sa schimb ghiveciul si substratul Dionaeei mele. Insa nu am gasit la mine in oras, deocamdata turba sau sphagnum. Am gasit intr-un loc, dar spuneau ca turba contine si substante minerale... Imi puteti da un site/magazin de incredere din care sa pot cumpara substrat bun? In privat, daca nu doriti aici... V-as fii recunoscator! Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pot, daca sunteti de acord, sa va pregatesc un amestec de turba si nisip pana la sfarsitul lui martie. Va costa amestecul suficient pentru dvs si chiar mai mult, in jur de 30 ron. Substratul va fi gata si nu mai trebuie sa-l spalati. Daca doriti, sa imi dati un mesaj.

      Ștergere
    2. Salut! Puteti sa ma ajutati si pe mine cu cateva informatii?

      Ștergere
    3. Da, daca nu se incalca regulile sitului.

      Ștergere
    4. am primit planta dar are cateva capcane negre?de ce sunt asa? trebuie sa le elimin?si din cauza transportului in 2 capcane a ajuns turba,pot sa le curat cand se va deschide complet?Multumesc

      Ștergere
    5. Puteti sa taiati capcanele uscate, care sunt negre sau maro. Dupa mai multe hraniri, capcanele, care sunt frunze modificate de fapt, se usuca. Sau se usuca datorita stresului, aclimatizarii, mutarii in alt ghiveci. Dar dvs. a-ti spus ca le-ati primit asa, deci erau deja uscate. In natura, le elimina doar vintul. Capcanele cu turba in ele le puteti curata, cand capcanele se deschid complet, incercand fara a activa perisorii din interior, pentru ca planta sa nu se inchida, crezant ca a prins ceva.

      Ștergere
    6. Multumesc inca o data pentru raspuns! Acum mai este decat una cu turba in ea astept sa se deschida si o sa o curat si pe aceea.Are 4 capcane deschise acum dar am vazut ca mai sunt cateva care ar trebuii sa iasa.Planta a sosit din Olanda cam acum o saptamna daca intr-o saptamna se deschide si capcana care mai are turba in ea si o curat cand ar trebuii sa incep sa o hranesc si cu ce ca muste nu prea am vazut?

      Ștergere
    7. Puteti sa asteptati cel putin 2 saptamani pentru aclimatizare fara a interveni cu hranirea. Sau o puteti face, dar dati viermisori uscati de la magazinele care vand pentru acvarii sau petshopuri. Umeziti viermisorii mai intai. Puteti masa usor la exterior cu degetele capcana, daca nu se inchide cand introduceti dvs. viermisorii. Vedeti cam cum arata hrana mai jos.
      http://plante-carnivore-de-vanzare.blogspot.ro/2012/07/drosera-capensis.html

      Ștergere
    8. Buna ziua! Va multumesc mult pentru raspuns! Nu am vazut mesajul, nu am mai intrat de mult...si credeam ca trebuie sa-mi apara vreo notificare, iar cum asta nu s-a intamplat, am si uitat de mesajul pus aici.
      Am luat pana la urma sphagnum. L-am pus asa, fara altceva. Sphagnum si atat. Acum am 5 plante, una mare, doua medii si doua mici de tot. In primele saptamani de la transplantare au incetat sa mai creasca, dar acum si-au dat drumul si cresc noi capcane. :)
      Am trimis un mesaj catre dumneavoastra pe site...nu stiu daca l-ati vazut sau nu... Am o problema cu paduchii testosi. Desi nu pare ca ar avea un efect negativ asupra dionaeelor...cum as putea sa scap de ei?
      Va multumesc mult pentru sfaturile de pana acum!!

      Ștergere
    9. Am avut citiva de care am scapat inmuind in alcool isopropil un betigas cu vata (betigase mici de plastic pentru curatat urechile). Alcoolul acesta se evapora repede in citeva secunde distrugindule carapacea.
      Aveti grija sa nu dati cu acest alcool pe frunze sau substrat, pentru ca ataca frunzele.
      Mai puteti incerca cu insecticide pe baza de pyrethrin (poate avea si deltamethrin sau piperonyl butoxide).
      Cititi de la citi cm. de planta sa folositi acel spray)

      Ștergere
    10. Am cautat pe google informatii despre testosi si nu mi s-a parut ca seamana cu cei de la plantele mele. Pe google am vazut ca erau mari si liputi de planta...
      Astia sunt mici, foarte mici, rapizi si sar cand sunt atinsi. Am pus un video pe YT. Acolo se observa vreo doi plimbadu-se. Cu betigasul nu prea am cum...poate voi incerca cu spray.

      https://youtu.be/sCqhjoOVYs0

      Ștergere
    11. Eu i-am descris unui prieten cam cum arata si mi-a spus ca sunt testosi... Mna, nu stiu sigur.

      Ștergere
  11. Buna! Si eu am o lângă Dionea si i-am dat o musca si capcana se Închide si după o zi se deschide.Ce pot face?

    RăspundețiȘtergere
  12. Bună ziua ! Mi am luat si eu niste seminte. As dori sa le plantez. Cum sa procedez ?nu as vrea sa dau gres.. multumesc frumos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pregatiti substratul umed, asezati semintele deasupra, dati deasupra lor cu apa de ploaie sau distilata, pentru a se aseza mai bine pe substrat. Capacul deasupra ghiveciului sau ce folositi dvs. pot sa aiba cateva gaurele pentru ventilatie. Dupa ce germineaza, aclimatizati facand o gaura sau doua o data la cateva zile. Nu este nevoie de stratificarea semintelor, adica pastrarea lor la frigider in prealabil. Germineaza pina intr-o luna de zile.

      Ștergere
  13. Anonim15 martie

    Buna ziua! Mi am luat niste seminte si as dori sa le plantez,dar nu stiu sigur cum. As dori sa ma indrumati intr-un fel. Sau sa mai astept pana se mai incalzeste? Multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pregatiti substratul umed, asezati semintele deasupra, dati deasupra lor cu apa de ploaie sau distilata, pentru a se aseza mai bine pe substrat. Capacul deasupra ghiveciului sau ce folositi dvs. pot sa aiba cateva gaurele pentru ventilatie. Dupa ce germineaza, aclimatizati facand o gaura sau doua o data la cateva zile. Nu este nevoie de stratificarea semintelor, adica pastrarea lor la frigider in prealabil. Germineaza pina intr-o luna de zile.

      Ștergere
  14. salut am cumparat o planta Dionea muscipula si vreau sa o mut in alt ghiveci mai mare deoarece planta este cat diametrul ghiveciului si pare cam mic pentru ea, vreau sa stiu daca este o idee buna si ce amestec sa folosesc si unde pot gasi,
    mai am o problema cu lumina, in apartament nu am lumina destula pot face un sitem de iluminat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca a-ti luat-o recent, puteti sa o lasati cateva saptamani in acelasi ghiveci pentru aclimatizare. La transplantare, la atingerea radacinilor, cateva sau toate capcanele se vor inchide. Unele se vor usca. Substratul folosit este peat moss (turba) amestecat cu o parte nisip, sphagnum moss. Fara adaos chimic. Puteti face un sistem de iluminat 36 w, 3250 lumeni, 6500 kelvini. Cand cumparati, nu mergeti cu optica "lasa asa". Sa scrie pe cartonul neonului, nu va luati dupa vanzator ! Codul de pe carton este 865. Pe neon sa scrie si codul ! Puteti folosi daylight sau cool daylight. Un neon pe un singur rand de ghiveci.

      Ștergere
  15. Anonim24 martie

    Am achizitionat astazi aceasta planta fantastica. Sincer am mai avut una matura acum vreo 4 ani, dar nestiind nimic de intretinere s-a uscat rapid. Aceasta luata azi este tanara, micuta si vreau sa o cresc mare si frumoasa. Ghiveciul este de plastic, cam de 10 - 12 cm. Locul unde o voi pune va fi la geam, pe pervaz interior, fereastra catre sud-vest. Substratul ce il are este format din sphagnum moss, perlit si putina turba. Cel ce mi-a vandut-o mi-a transmis clar.....o ud cu apa distilata si nimic chimic. Am citit tot articolul de pe aceasta pagina si am cateva intrebari. 1. Pot folosi la udare apa de ploaie sau apa de zapada topita...fara nici un risc? 2. Planta fiind micuta si avand capcanele foarte mici, ii pot pune musculite drosophila in capcane pentru a o hrani...sau o mai las? 3. Aveti ceva sfaturi speciale pentru a ingriji o Dionaea tanara?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Puteti folosi apa de ploaie, dar vedeti de pe ce o colectati, sa nu fie cu impuritati. Asa si cu zapada. (luati de unde nu a fost calcata si unde este stratul mai gros, pentru a nu lua din greseala si sol).

      2. Incercati mai intii pe o capcana sa vedeti daca se inchide. Daca se inchide si apoi redeschide, observati daca a digerat musculita. Daca da, puteti sa o mai hraniti peste o saptamina, iar daca are 6 capcane, dati doar la una sau doua de mancare.

      3. Nu o hraniti des, substratul sa nu balteasca, iar daca nu aveti lumina suficienta suplimentati cu un neon. (36 w, 6500 k si de la 3050 lumeni).

      Ștergere
  16. Va multumesc pentru raspunsuri. Voi pune in aplicare tot ceea ce ati scris pe aceasta pagina. Am exclus apa de ploaie, deoarece are impuritati, asa ca am trecut la apa distilata, dar in cantitati moderate, pentru a nu balti la suprafata. Voi uda in momentul cand la suprafata incepe sa se usuce.
    Multumesc inca o data.

    RăspundețiȘtergere
  17. Anonim27 martie

    salut, am cumparat o planta Dionea muscipula si crestea intr-un vas cu nisip, fara nimic altceva, este normal acest lucru? si daca nu, ce i-as putea face?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nisipul se compacteaza in timp. Nu puteti controla umiditatea lui indeajuns. Uitati-va va rog in dreapta la "In curand", daca aveti nevoie de substrat. Maine dimineata voi pune cateva pachete la vanzare.

      Ștergere
    2. Buna ziua! Am observat ca ati adaugat link-urile de cumpararea a substratelor pe care le-ati mentionat aici. As dori sa imi mut planta intr-un ghiveci mai mare deci as fi si eu interesat sa cumpar un substrat cat mai ok pentru ea. Dvs. ce mi-ati recomanda dintre cele 3 optiuni pe care le aveti deocamdata?

      Ștergere
    3. In cele din urma am plasat comanda pentru "Substrat pentru plante carnivore (fara adaos de substante fertilizante)".

      Ștergere
    4. Multumesc. Va urez cultivare usoara.

      Ștergere
  18. Buna ziua am primit si eu o planta carnivora si in drumul spre casa s-a cam întristat adica frunzele ii sunt lăsate si usor incep sa se ingalbeneasca .....ce as putea sa fac ? Si este vreo problema daca o țin in geam la lumina directa de la soare ? Adica nu se arde sau ceva ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie sa se ajusteze cu mediul dvs. Nu este nici o problema cu soarele, dar substratul trebuie sa se mentina umed, dar nu baltit. Unele frunze se vor usca mai repede, datorita aclimatizarii.

      Ștergere
  19. Buna ziua! Am cumparat o plata Dionea muscipula fara sa stiu ceva despre ingrijirea ei. Mi-e teama sa nu se usuce si va rog sa-mi raspundeti si mie la intrebari. Am inteles ca trebuie s-o ud cu apa distila la 2-3 zile cand muschiu incepe sa se usuce. Pot s-o tin pe pervazul unei ferestre unde soarele bate direct pana la amiaza, dar apoi e mai umbra? Pot s-o hranesc si cu muste moarte(prinse de mine)? Cand pot sa-i schimb ghiveciul planta fiind mica cu 4-5 capcane? Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Trebuie udat substratul, dar doar pe dedesubt, punind apa in farfurie cind substratul se mai usuca la suprafata.
      2. O puteti tine pe pervaz, dar mai intii aclimatizati-o cu lumina solara directa, azi o tineti doar 1 sau 2 ore, miine inca 1 sau 2 ore, etc. In rest puteti pune in fata ei o plasa de impotriva tintarilor pentru a nu fi in soare direct pina terminati aclimatizarea.
      3. Hraniti-o cu musca moarta imediat dupa ce a-ti prins-o.
      4. Cit de inalt este ghiveciul ?
      Crestere placuta in continuare :)

      Ștergere
  20. Multumesc mult! Are un ghiveci de 7 cm e nevoie de schimbare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Puteti sa o puneti intr-un ghiveci inalt intre 10-15 cm doar dupa ce a-ti terminat cu aclimatizarea plus inca o saptamina de stat in acelasi ghiveci.

      Ștergere
  21. Multumesc inca o data

    RăspundețiȘtergere
  22. Buna seara. Am plantuța de 2 luni de zile, o tin la geam, nu in soare direct, o ud cu apa distilata cam o data la 5-6 zile, turnand pe deasupra apa, nu am schimbat vasul de cand am luat-o si fata de cum arata cand am cumparat-o, arata foarte diferit. S-a dezvoltat foarte mult, are frunzulite foarte mari, carnoase, verzi inchis si creste inncontinuu. Am hranit-0 cu 4 muste mari in tot acest timp de cand o am. Mustele au fost vii si odata bagate in capcane, acestea sau " sigilat" si au secretat un fel mucus pe margine....stau sigilate destul de mult timp cu hrana inauntru. Intrebarea mea este....a aparut pe mijlocul ei, o tulpina, un fel de pistil rotund, inalt de vreo 4-5 cm deocamdata...ce e ala ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca planta este bine dezvoltata puteti sa o lasati sa dezvolte tulpina care va da flori pina la urma.

      Ștergere
  23. ...unde pot trimite poza cu planta sa vedeti ce mare este ? Sau filmare cum o hranesc...
    Multumesc...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Puteti urca imaginea pe tinypic sau photobucket si apoi postati link-ul catre imagine in comentariu, iar filmul il puteti urca pe youtube.

      Ștergere
  24. unde pot procura o astfel de floare, sunt din chisinau

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut. La magazinele de specialitate. Eu, deocamdata nu mai am dionea muscipula la vanzare. Deocamdata am la vanzare ce se vede in partea dreapta a sitului.

      Ștergere
  25. in chisinau este o astfel de floare pentru a o procura?

    RăspundețiȘtergere
  26. Buna ziua. Am primit ieri cadou aceasta plantuta, e mica, totul pare in regula
    Am, evident, cateva intrebari. 1 trebuie udata doar cu apa distilata fara nici un fel de nutriment, corect? 2 trebuie hranita cu gandacei, e devreme pt a prinde musculite, am inteles ca trebuie sa fie de mici dimensiuni. Si 3, pe viitor va atrage singura muste? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Corect, dr se poate folsi si apa de ploaie binr=enteles.
      2. Trebuie sa fie mai mici decit capcana plantei in cauza.
      3. cind creste mai mare.

      Ștergere
  27. Buna seara, am primi ieri plantuta, totul e ok, dar am evident cateva intrebari..1 trebuie udata doar cu apa distilata in farfurie cand incepe sa se usuce solul la suprafata? 2 poate trai fara gandaci pt ca e greu sa prind gandacei mici, primavara e la inceput. Si 3, in viitor va atrage singura muste sau tantari? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Da.
      2. In natura nu cred ca exista vreo planta care sa nu fi prins macar o data ceva, poate nu daca planta in mlastina era intr-un punct neprielnic ei (sub niste crengi cazute etc.). Poate trai, dar nu va creste asa de bine. Daca o hraniti o data la vreo doua saptamani, chiar si la un sfert de capcane sau mai putin, e bine.
      3. Da. Tantarii sunt rapizi. Doar daca zabovesc, poate vor fi mancati.

      Ștergere
    2. Multumesc de raspunsuri. Sper ca ma veti mai ajuta pe viitor, intrebari sigur vor mai fi. O zi buna

      Ștergere
  28. buna ziua , vreau sami sadesc semintele de Dioneie cum sa fac sa fie corect sadita, ms

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Semintele au nevoie de lumina si caldura pentru a germina. In interior folositi un capac transparent sau un ceolofan de exemplu deasupra recipientului. afara nu folositi nici un capac.

      Ștergere
    2. Nu e invers? Nu afara trebuie protejate cu nylon perforat?

      Ștergere
    3. Daca te-ai grabit si te referi la ceolofan perforat, nu, pentru ca to exista riscul de a se incalzi. Ca sa nu se usuce substratul de turba ghiveciul trebuie sa stea intr-o farfurie cu apa de ploaie sau distilata, dupa cum am spus in articol mai sus.

      Ștergere
  29. Puteti sa asteptati si o luna pentru aclimatizare in mediul dvs., dupa aceea va fi mutata. Penntru a nu atinge radacinile cand o veti muta, ridicati cu putina turba din ghiveciul ei si apoi transplantati-o in alta parte. Deoarece unele capcane ale plantei se vor inchide daca atingeti radacinile cu mainile sau daca umblati si curatati radacinile. Cand a-ti primit-o a-ti udat-o pe deasupra de cateva ori pentru a da la o parte impuritatile si eventuala udare improprie cu apa obisnuita a vanzatorului ?

    RăspundețiȘtergere
  30. Buna seara. Am hranit de careva ori planta, am pus o musca vie pe capcana, care s.a inchis din cauza miscarii insectei. Dupa 2,3 zile, capcana se deschide si musca e tot acolo.Acelasi lucru s.a intamplat de cateva ori. Trebuia sa fie complet dizolvate, sa dispara sau e ok sa ramana o musca uscata, ca si cum ar fi fost supta de un paianjen?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, se deschide dupa cateva zile. Pare mai uscata, sa spunem fiindca este "supta" de nutrienti. Cade de acolo daca planta este afara si bate vantul. O puteti lua de acolo cu o penseta.

      Ștergere
    2. Am inteles,multumesc.Am tot amanat si a trecut ceva timp si am hotarat sa ii schimb ghiveciul.Am citit ca trebuie turba.Ce alte sfaturi imi puteti da in privinta asta? Pamamtul vechi il pot amesteca cu cel nou?

      Ștergere
    3. Cu placere. Substratul vechi puteti sa nu il folositi. Odata cu schimbarea plantei in alt ghiveci, trebuie schimbat si substratul. Tur
      ba.

      Ștergere
  31. salutare , am cumparat si eu una azi...si nu se inchide de loc...am pus musca in toate capcanele si nimic....mai are vreo sansa sau o sa se ofileasca....si ce trebuie sa fac , merci frumos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu in toate capcanele. Trebuie sa se aclimatizeze si apoi urmatoarele capcane care cresc se vor inchide. Chiar si unele din cele care le aveti.

      Ștergere
  32. Salutare , merci frumos de rsp , 2 capcane se inchid...in una am bagat o musculuita , dar nu gasesc viermisori rosi , Tetra Gamarus ,hrana bogata in fibre naturale si minerale, spune ca este pentru broscute acvatice , sa ii dau asa ceva ? Bine ca am citit mai multe pe blog ca eu am udata prima data cu apa normala si am udat-o direct pe ea :( astept rsp merci inca o data

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere. Puteti cumpara si specia Tetra Gamarus, si dupa un timp mai puteti sa ii schimbati dieta si cu bloodworms, mealworms pentru a o pastra mai variata.

      Ștergere
  33. Bună am si eu o întrebare dacă am frunzele negre la plantă acestea se pot tăia sau să le las așa ( doresc să menționez că au apărut capcane noi )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut. Puteti taia frunzele uscate pentru a preveni aparitia mucegaiului.

      Ștergere
  34. Buna ziua.O intrebare.Capcanele nou aparute sunt complet verzi spre deosebire de cele vechi care sunt rosiatice la interior.Pot pune insecte in ele cand sunt verzi sau trebuie sa astept mai mult timp?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca sunt tinere sunt mai verzi, le puteti hrani daca s-au format complet functional.

      Ștergere
  35. Am o dionea primita de doua luni. Am hranit-o cu gazute ,am udat-o cu apa distilata nu i-am.schimbat vasul inca ..dar am niste capcane care nu se mai deschid de mai bine de o luna si ,alte doua capacane care ..atunci cand pun gaza vie,desi incerc sa o stimulez cat mai mult,nu vrea sa se inchida. Si alte cateva capcane care s au ofilit.ce pot face? Si mai am o drosera primita in acelasi timp, are frunzele pline de gazute prinse de ea ,digerate, trebuie sa le curat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar fi trebuit sa schimbati vasul, daca este prea mic. Planta s-a aclimatizat deja, dar ce substrat avea ? Aceste doua motive conteaza (vasul si substratul). In cazul plantei drosera, le curatati pentru a avea un aspect estetic si pentru faptul ca nu este afara ca vantul sa curete frunzele. Este afara sau nu ? Puteti face niste poze si sa le puneti in tinypic sau photobucket.

      Ștergere
  36. Salutari ! Am o intrebare , cum se cultiva semintele pentru diaonea muscipula , se baga in pamant sau se pun la suprafata pamantului ? si cum se uda la inceput ? multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Faceti la fel ca la drosera, la suprafata. Si nu cuvantul pamant, ci turba. Nu se uda ele direct, ci suprafata turbei, dar nu baltit.

      Ștergere
  37. Buna! Are nevoie de ghiveci de plastic? Nu o pot pune macar pentru o perioada de cateva luni intr-unun de lut/argila?
    Pe langa asta, cand ar trebui sa o mut din ghiveciul in care am luat-o? Iar daca nu gasesc viermisori rosii uscati cu ce ar trebui sa o hranesc?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca lutul sau argila este crapata la un nivel de 1 mm, poate elibera minerale. Mai incet intradevar. Puteti folosi atunci plastic. Mutati planta si dupa o luna daca doriti si vreti sa fiti sigur ca sa aclimatizat destul. Puteti folosi alte tipuri de insecte, dar nu rame sau omizi. Puteti cumpara de la magazinul de acvaristica. De acolo sa nu scrie substante chimice amestecate cu viermii respectivi.

      Ștergere
  38. Buna ziua,as vrea niste informatii despre dormitare plantei.Cand incepe si cand se termina.Daca o pat baga la frigider sau nu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dormitarea incepe in octombrie si se termina aproximativ in martie.

      Ștergere
  39. Anonim03 august

    Buna ziua.Am o dionae si vreau sa stiu daca poate vii hranita cu broscute destul de mici care incap in capcana,deasemenea vreu sa aflu despre dormitare plantei cand incepe si cand se termina,daca o pot baga la frigider sau nu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua. Probabil vreti sa spuneti mormoloci sau broscute care au inceput sa aiba fizinomia naturala de crestere. Daca le-ati drept hrana, puterea nutrientilor care o detin o broscuta (un vierme de exemplu are mai putini nutrienti) usuca rapid capcana. Dormitarea incepe in octombrie si se termina aproximativ in martie.

      Ștergere
  40. Anonim10 august

    La cat timp trbuie schimbat ghiveciul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La citiva ani (2-3 ani), deoarece substratul se destrama si nu mai este bun.

      Ștergere
  41. Anonim10 august

    Sunt suficiente 9 ore de lumina naturala iarna?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. iarna nu are nevie de lumina, pentru ca dormiteaza si ramine numai cu rizomul.

      Ștergere
  42. Anonim10 august

    De ce altceva mai au nevoie plantele iarna,in afara de lumina?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iarna, asezati rizomul intr-un substrat ales de dvs., umed, si il asezati in frigider intr-o punga inchisa, sau undeva unde sa nu depaseasca sub 1 grad celsius.

      Ștergere
  43. Anonim10 august

    Buna ziua!Puteti sa imi spuneti varog,cu ce fel de insecte se hranesc plantele carnivore?Furnicile sunt bune?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu orice tip de insecta care incape in capcana sa, in afara de cele cu chitina prea tare. Furnicile pot scapa prin capcana daca totusi capcana se inchide si nu reprezinta un aport de nutrienti suficient pentru ea.

      Ștergere
  44. Anonim10 august

    Planta carnivora consuma si insecte moarte?Sau doar vii?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Le prinde ea ? Atunci ele sint inca vii, pina cind sint digerate. Daca le prindeti dvs. pentru planta, insecta ar trebui data atunci in capcana. Nu stiu cit ar rezista in frigider, daca a-ti vrea sa le pastrati.

      Ștergere
  45. Anonim12 august

    Multumesc mult!Cele mai bune informatii.

    RăspundețiȘtergere
  46. buna ziua as dori sa stiu daca planta va muri din moment ce nu ii pot creea conditiile de dormitare...de neon fac rost abia maine poimaine. frunzele inca se inchid atunci cand le pun musculite si sunt cam 10 "guri". solul nu are nici un fel de muschi iar ghiveciul are 8 centimetri inaltime 6 latime. si inca ceva, trebuie schimbat ghiveciul? frunzele-capcana dau usor de tot pe afara, e normal? plus ca ma sperie aspectul dintisorilor fiindca par in varf ca incep sa se usuce desi nu toate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca deabia a-ti cumparat planta, puteti sa o treceti in dormitare anul viitor si schimbati ghiveciul cam dupa o luna si ceva, pentru a se obisnui cu conditiile. Ghiveciul nu cumva are sol obisnuit ?

      Ștergere
    2. pare ca da, are pamantul ca pentru orice planta nu e deschis la culoare fata de un sol amestecat cu nisip... banuiesc ca i-ar trebui nisip

      Ștergere
    3. Daca ghiveciul contine sol (pamint) obisnuit, ar trebui schimbat cu un substrat de turba sau sphagnum cit mai repede pentru a nu muri.

      Ștergere
  47. Buna Seara!am luat o dionaea muscipula in mai si a inflorit,s-a dezvoltat destul de mult.Ar trebui sa o bag in hibernare acum?Dintii capcanelor au inceput sa fie inegali sa creasca mai multi pe un singur loc sau sa se usuce.Este din cauza ca trebuie sa dormiteze?Am respectat toate conditiile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am eliminat al doilea mesaj fiindca era duplicat. O puteti expune din ce in ce mai putin la lumina, o lasati afara/balcon/frigider/gradina/terasa, dar fara ca ghiveciul/substratul sa inghete. Sau puteti sari peste dormitare, daca doriti, daca a-ti luat-o anul acesta. O anormalitate in dezvoltare poate aparea daca planta simte factorii dormitarii, asta daca deja a-ti lasat-o afara/balcon/frigider/gradina/terasa, in temperaturi mai scazute, dar nu de inghet.

      Ștergere
  48. Zainea Ciprian spune :
    "Buna Seara!Multumesc pentru sfaturi,dar mai am niste nelamuriri:ar fi afectata daca nu as pune-o in hibernare anul acesta?Dar ei ii cad toate frunzele cand o pun in hibernare? Am luat-o de pe ***** si au adus-o in repaus si a mai stat in hibernare cateva saptamani.Eu am conditiile necesare si pentru hibernare dar si pentru a sta fara repaus.Dar trebuie cand este in hibernare sa aiba intuneric?"
    Daca este deja in hibernare, lasati-o asa deacum. Are nevoie de intuneric, fiindca in tarile unde aceasta planta creste, cade zapada. In tarile in care exista zapada o vreme sau deloc. Ii cad toate frunzele, ca o planta obisnuita cu bulb. Am sters mesajul si am dat quote fiindca a-ti facut reclama.

    RăspundețiȘtergere
  49. Buna Seara!Multumesc pentru informatii si nu a intrat in hibernare.Am hotarat sa sar peste repaus anul acesta.

    RăspundețiȘtergere
  50. Buna ziua ! Am si eu o intrebare , am o Dioneea si problema este ca de 2-3 saptamani ii cresc in jur de 5--6 capcane noi si riguroase , pana a se dezvolta complet acestea se fac palide , si dupa se inegresc , problema este ca am observat ca im sol sunt miriapozi , asta ar putea fii cauza , sau daca nu? Care este si cum pot scapa de ea si daca se poate , cum pot scapa si de acei miriapozi ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu sacapati de planta. Introduceti ghiveciul in apa si vedeti daca miriapozii (unii mananca alte insecte sau partea plantelor, fiind mai multe clase) ies la suprafata. Daca nu se ineaca sau ies la suprafata, schimbati turba. Nu stiu conditiile dvs., daca planta a intrat sau nu in dormitare.

      Ștergere
  51. Va rog din tot sulfetul sa ma ajutati , cum am spus mai sus , pamantul are miriapozi ... ii poate face ceva plantutei mele? :(

    RăspundețiȘtergere
  52. Buna, am primit o planta de genul este micuța deocamdată și are multe capcane, am câteva nelămuriri: pământul(turba) este de ajuns dacă i pun doar de acesta sau este musai sa adaug nisip sau alte chestii?
    Nu prea a mâncat până acum și am primit-o pe data de 8, nu prea găsesc musculițe prin casa, ce se întâmplă dacă nu e hrănită ? Și mai ales, poate să prindă ea singură deja sau are nevoie de dezvoltare, știu pe cineva care are exact că și mine, primită deodată cu mine și a ei a vânat o buburuza singura cică:))
    Cum pot muta pământul în alt ghiveci fara să o distrug sau ceva. Trebuie să îi înlătur pământul actual de lângă rădăcini?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In natura se gasesc mlastini doar cu turba, dar mai bine puneti nisip sau altceva bun pentru aerisire. Se va hrani singura, daca nu o hraniti, fiindca nu are de unde sa vina insecte, nu va mai fi asa viguroasa daca are alte conditii de viata, fata de cea din natura. Scoateti cu grija din ghiveci daca o mutati din alt substrat, deoarece are rizom (bulb) asemanator cu o zambila. Se poate scoate cu grija si fara atingerea radacinii.

      Ștergere
  53. Buna, mulțumesc de răspuns, sunteți foarte utili in domeniu.
    Totuși mai am ceva nelamuriri, am o capcana ce era neagra pe margini și am zis că o las așa cum e că poate își revine deși de extinde acea negreala încetul cu încetul(așa arată când am primit-o) mai avea altele 2 dar alea le-am tăiat ca nu erau bune de nimic. Mai am2capcane ingalbenite, oare să fie de la înghesuială? Am foarte multe capcane mici intr-un ghiveci cu înălțimea de 7, peste o săptămână mă gândesc să-l schimb. Și ar mai fi ceva, unele frunze cele lungi îmi par încrețite în ultima perioadă, sa fie de la apa? Nu știu cu exactitate procesul de udare,deși pare mulțumită, in afara de încrețire arata bine frunza nu e uscata sau ceva.
    Mulțumesc de timpul acordat.:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumsc pentru compliment. :)
      Nu va faceti griji pentru ca capcanele ce se ingalbenesc si apoi se inegresc sint din cauza ca s-a sfirsit timpul lor de viata urmind ca apoi planta sa continue sa creasca altele.
      Daca sint incretite poate fi de la obisnuirea ei cu mediul inconjurator, dar puteti sa-mi dati si un link cu imaginea plantei pentru a vedea daca exista o alta problema ?

      Ștergere
    2. https://goo.gl/photos/N9kB2PB3d2cCy6tGA aici este poza

      Ștergere
    3. Planta isi va reveni. Se pare ca aveti doua, chiar trei. Mai puteti sa asteptati cateva luni pana sa le despartiti.

      Ștergere
    4. Buna seara, am nevoie de substrat pentru un ghiveci de 16.5 cm, cat ma costa si de unde pot sa o procur din bucuresti? Multumesc.

      Ștergere
    5. Buna ziua. Am la vanzare Substrat pentru orhidee si plante carnivore 2 l si la 5 l. Sint din municipiul Iasi.

      Ștergere
  54. Sa le despart? Credeam că este doar una:)) dar mă bucur dacă le pot înmulți, chiar mi-am dorit asta dar momentan până le pun intr-un ghiveci nou pot sta împreună bănuiesc și avea apoi peste 3 luni sa le despart

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Puteti sa asteptati. Imaginea de mai jos reprezinta doua plante mai mici pe care le-am plantat in alta parte asa.
      http://i67.tinypic.com/sdgyua.jpg

      Ștergere
  55. Buna din nou! Revin cu noutăți, trebuia să schimb ghiveciul dar am întârziat. Aici sunt 2 poze https://goo.gl/photos/N9kB2PB3d2cCy6tGA cu planta, sunt nemulțumită totuși de frunzele încrețite și parcă unele se usuca, așa va fi tot timpul său asta ebdiar acum că de dezvolta, îmi dă panica de parcă ar vrea sa moara, de îngrijit n-am neglijat doar faptul că nu prea a avut lumina ceva zile pt că vremea n-am ținut cu ea și nici muște nu prea mai sunt parca..Așa că nici de hrănit nu am mai hranit-o..Ce părere aveți?

    RăspundețiȘtergere
  56. Frunzele latite sunt datorita faptului ca vor mai multa lumina. Daca nu aveti aceasta problema, trebuie sa o mai lasati sa isi revina (aclimatizare).

    RăspundețiȘtergere
  57. Hm..Sper să-și revină că dintr-o dată parcă toate frunzele se încrețesc și de schimbat ghiveciul cat de curând..A trecut deja o luna și ceva..A și îmi cer scuze pt greșelile de ortografie:)) mulțumesc pt tot

    RăspundețiȘtergere
  58. Buna ziua! Am o astfel de planta de un an si as vrea sa-i schimb ghiveciul dar nu gasesc substrat pentru ea. Imi puteti spune de unde pot sa cumpar asa ceva? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu pot face publicitate altor firme, dar pot eu oferi sphagnum viu verde, dupa ce voi cultiva mai mult. Deocamdata nu mai am turba.

      Ștergere
    2. Multumesc. Atunci ramane sa va mai contactez peste ceva vreme

      Ștergere
  59. Moraru Ciprian26 aprilie

    Buna ziua,
    Am cumparat o dionae mica acum 2 saptamani.
    La 2 doua zile i-am prins o musca mica(ametita) si am pus-o intr-o gura care sa inchis imediat. Dupa 4 zile am mai prins o musca,tot mica, si am bagat-o. Dar musca fiind moarta,am atins capcana cu un fir de plastic pana s-a inchis de tot.
    Azi dimineata cand am verificat-o am observat ca o capcana s-a deschis si tot are musca inauntru (nedigerata aproape deloc) si pe capcana se observa niste firisoare incolore ce par a fi enzime.
    Oare am solicitat planta prea mult? Fiind doar pui.
    Am udat-o cu apa de ploaie de 3 ori (apa am pus-o in farfurie).
    Am tinut-o in balcon 3-4 zile dar cu vremea asta am mutat-o in camera, ca mi-a fost frica sa nu-i fie prea frig. Sa nu aiba suficienta lumina?
    Sunt un pic ingrijorat ca sunt la inceput.
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este posibil la planta sa fi avut capcana cam mica pentru ce incerca sa digere, dar nu cred ca a-ti solicitat-o pentru ca o capcana se poate deschide de mai multe ori. Cite ore de lumina directa aveti la fereastra ?

      Ștergere
    2. Moraru Ciprian27 aprilie

      Buna.
      Lumina directa ar fii intre ore 09.00-17.00 in balcon.
      Problema poate fii ca am luat floare din balcon (mi-a fost frica ca este temperatura prea scazuta, in jur de 8-10 grade) si am pus-o in geam la camera (geamurile camerei sunt paralele cu ale balconului).
      Mentionez ca musca era tanara chiar mica, nu matura.

      Multumesc.

      Ștergere
  60. Hei, îmi place împărtășesc va noutăți despre planta mea:)) va trimit câteva poze https://goo.gl/photos/N9kB2PB3d2cCy6tGA in care după cum observați câteva fruntele de usucă pe margini sau au puține cicatrici, acelea vor muri la un moment dat? A, și a apărut și o floare care se înaltă foarte repede în mijloc, nu e prea devreme pentru asta? Totuși nu ar trebuii să-i schimb inca pământul? Frunzele ii sunt tot încrețite și din asta am înțeles că nu este inca aclimatizata!

    RăspundețiȘtergere
  61. Multumesc pentru poze. Mi-am dat seama ca planta a fost infasurata imprejurul radacinii cu sphagnum uscat pentru o mai buna apucare de catre cine a cultivat-o si a fost introdusa in turba, dar nu vad nisip sau perlita in substrat pentru aerisire.
    In cazul acesta dupa ce substratul devine vizual nici umed dar nici prea uscat (sa spunem normal), luati o sticla cu apa distilata sau de ploaie, udati uneori pe deasupra, pentru aerisire.
    Pentru tulpina daca credeti sau ati vazut ca aclimatizarea nu ajuta deloc spre binele plantei, dupa discutia avuta, mai bine taiati tulpina, fiindca reduce din energie, pentru a face seminte si frunzele se produc greu.
    Riscati daca o mutati acum. Cat timp aveti soare sau lumina artificiala ? Acesta este factorul principal pentru a-si reveni (lumina).

    RăspundețiȘtergere
  62. De aerisit o scot pe geam uneori la aer curat, oare să fie acesta un factor ce n-o lasă să se aclimatizeze?:D
    De udat o ud și deasupra și se usca destul de repede pamantul.
    Lumină nu știu să vă spun concret intervalul de timp care îi ofer dar va pot spune că o las toată ziua la geam unde are lumina când e vremea buna dar când nu, o pun la neon cam 6-7 ore depinde cum îmi permite timpul. Deci îmi sugerați sa ii dau mai multa lumina și să tai tulpina?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, mai multa lumina si taiati tulpina urgent.

      Ștergere
    2. Ok deci i-am tăiat dimineața asta tulpina, in caz că frunzele nu-și revin ce e de făcut? Și mai ales cu frunzele care au cicatrici, și ele trebuie eliminate sau le las așa? Sincer n-aș vrea sa o pierd deja. P.S pt substrat ce muschi sau ce altceva pot găsi asemănător cu ce trebuie prin natura, nu sunt sigura dacă ați putea să-mi trimiteți niste poze să-mi fac o idee. Mulțumesc mult!

      Ștergere
    3. Cele cu cicatrici ajuta la fotosinteza. Asemanator nu gasiti. Folositi doar turba, sphagnum moss viu (muschi sphagnum) de orice fel fara ingrasamant cu amestec de perlita sau nisip (de acvaristica).

      Ștergere
  63. Moraru Ciprian30 aprilie

    Buna ziua.
    Imi cer scuze ca va stresez dar a aparut o alta problema la planta mea.
    Au aparut niste pete pe doua frunze. O parte din frunza s-a uscat. De apromimativ 3 zile am observat aceasta schimbare.
    Am atasat doua poze pentru o mai buna observare.
    http://i44.photobucket.com/albums/f36/moraruciprian104/20170430_111242_zps1iv4isbs.jpg

    Multumesc si astept un sfat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Observ ca aveti mucegai alb pe substrat si trebuie sa mai lasati sa se mai usuce intre udari. Se poate sa fie aceasta o problema, iar daca aceasta persista trebuie schimbat substratul.

      Ștergere
    2. Moraru Ciprian02 mai

      Am inteles.
      Va multumesc frumos pentru sfat.

      Ștergere
  64. Buna sera!Am revenit cu cateva intrebari.Intai vreau sa va spun ca planta se simte foarte bine.O mica problema este udatul deoarce eu o ud in fiecare zi si in farfurioara dar si deasupra si de mai mult de o luna a aparut mucegaiul alb desi planta este langa un calorifer si apa din tavita se evapora ori este absorbita.Planta este la geam,dar geamul este mereu inchis.Ar putea fi de la aerul care nu circula?Oricum umiditatea in atmosfera este 20-30%.Mucegaiul este sub frunze, la umbra si am pus niste scobitoare pentru a tine frunzele departe de sol si scobitoarele au putrezit in cateva zile.O intrebare ar fi:ln cat timp se dezvolta semintele de planta incoltite deoarece planta a facut 7 flori si eu am luat si am pus cateva seminte,iar ele au incoltit si au devenit mini plantute de cateva luni au aceeasi dimensiune desi sunt la soare si sunt in alt ghiveci.Dar semintele ramase trebuie puse in frigider neaparat?Ele sunt acum intr-un recipient etans.Si ultima intrebare ar fi:Cum pot colora capcanele altor plante aparute din semintele sale?Pe scurt cum pot "corci" planta si semintele pe care le va produce?

    RăspundețiȘtergere
  65. Trebuie sa udati numai dedesupt si sa lasati uscat in farfurie apoi chiar si doua zile.
    Pe deasupra udati daca substratul nu absoarbe apa din farfurie mai mult de jumatate din ghivechi. Si daca vedeti ca din cauza apei de ploaie se aduna minerale pe substrat (arata ca o sare), udati pana iese de cateva ori pe dedesupt, deasupra unei chiuvete.
    La motive se adauga si aerul care nu circula. Aerisiti macar 10 minute in fiecare zi si nu mai infingeti scobitori, fiindca frunzele pot sta pe sol. Probabil credeati ca frunzele pot fi atacate de mucegai daca stateau mai multa vreme pe sol, dar mucegaiul ataca doar frunzele care se usuca sau sunt bolnave.
    Umiditatea nu este necesara sa fie ridicata ca la nepenthes (70%) daca ea sa aclimatizat. Poate dura si cam o luna de zile sau o luna si jumatate de zile ca floare sa se usuce si sa faca seminte.
    Semintele nu au valabilitate mare, plantati-le mai bine pe toate sau dati-le cuiva, daca nu, adaugatile intr-o hirtie tip plic si apoi intr-un recipient si apoi in frigider.
    Nu se pot hibridiza plantele dionea intre ele, iar caracteristicele mai deosebite se pot transmite pri vitro sau butasire, nu prin polenizare. Rar, prin polenizare (sau auto-polenizare, prin insecte sau artifical), pot aparea niste caracteristici, de la un parinte. Dar atunci este ca si cum ar fi la noroc.
    Multumesc de intrebari, au fost interesante.

    RăspundețiȘtergere
  66. Multumesc mult penru sfaturi, solul este curat deoarece eu folosesc apa distilata are pe mici portiuni foarte apropiate de planta mucegai.Cred ca sunt niste frunze moarte care s-au dezintegrat.O sa incerc sa extrag mai tarziu o frunza pentru inmultire.Iar semintele o sa le pun in frigider.Oricum o sa scot planta pe balcon ziua fiindca este cald si soare.Iar cu mancarea stam bine i-am dat 4 muste 2 paianjeni mari si 4 tantari deoarece nu i-am mai dat din iarna de cand i-am dat viermisiori vii.O sa atasez si cateva poze.Inca o data multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  67. Bună seara!Am atașat și pozele https://goo.gl/photos/kecmYyp69WsVK3Mr9

    RăspundețiȘtergere
  68. Anonim08 iunie

    Buna ziua am o planta carnivora de 2 ani capcanele unele capcane s-au inegrit si au crescut 5 fire lungi in mijlocul ei cu flori albe care s -au uscat ( numai florile ) unde pot sa va trimit o fotografie cu planta sa imi spune-ti ce anume sa fac , multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tulpini lungi cu flori mici imi aduc aminte de utricularia. Dati-mi un link aici din tinypic sau photobucket.

      Ștergere
  69. Buna ziua!Am revenit cu cateva intrebari, si anume:este obligatoriu sa schimb solul la 2 ani?Si daca da si planta principala este alcatuita din mai multe plantute mici trebuie sa le despart?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se schimba solul daca incepe sa isi schimba mirosul datorita faptului ca isi schimba proprietatile (devine prea acid de exemplu). Puteti sa le despartiti daca se poate si au radacini si nu una ca sa nu riscati. Sa nu fie prea mici.

      Ștergere
  70. Interesant, multumesc pentru fotografie. Este ,,false vivipary,, adica plantutele cresc unde ar trebuie sa apara flori. Nu am intalnit personal pana acum. Daca aveti o rezolutie mare, clara si mai focalizata, o puteti pune pe wikipedia in limba engleza. Care sunt conditiile de lumina ? Frunzele sunt cam late, ceea ce indica o lumina scazuta dar poate aveti si un hibrid ? Pare a fi o locatie dintr-un birou. Din cate am inteles, taierea plantei de sus nu stiu daca va lasa planta sa supravietuiasca in continuare, fiindca chiar daca are rizomul alb, nu are radacina daca o mutati intr-un substrat. La dvs. cum este plantuta de sus ? La baza, frunzele se dezvolta in continuare si aveti se pare o noua diviziune, dar nu o mutati inca.

    RăspundețiȘtergere
  71. Multumesc pentru raspuns.Inca o intrebare: ce miros ar trebui sa aiba substratul cand trebuie schimbat, de umed sau ranced deoarce mirosul acesta il are acum.Am uitat sa va intreb,se vad pozele pe care le-am incarcat,merge link-ul?

    RăspundețiȘtergere
  72. Daca mirosul este ranced, nu trebuie sa fie tot timpul asa. Daca nu am postat inseamna ca nu mergea linkul.

    RăspundețiȘtergere
  73. andrada olariu, nu mai postati nume de alte magazine. S-a mai vorbit aici despre asta.

    RăspundețiȘtergere
  74. Anonim27 iulie

    Buna ziua, vreau sa achizitionez amestecul acela special de pamant ptr Dioneea, aveti in vanzare asa ceva? Daca da, este de ajuns sa intru la rubrica "cumparati prin paypal"?

    RăspundețiȘtergere
  75. Anonim01 august

    Buna ziua, am achizitionat o planta Dioneea si nu am observat ieri cand a fost cumparata ca prezinta pe sol acei paduchi de plante. Sunt mici, destul de multi si galbeni. Va rog sa ma indrumati cum as putea scapa de ei. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca se poate sa faceti o poza si sa dati un link din tinypic. Pana atunci puteti folosi un spray insecticid cu piretrina (Pyrethrins).

      Ștergere
  76. Buna!am o intrebare. Daca hranesti planta cu muste moarte e ok?Adica daca le prind cu paleta si dupaia le pun in capcana plantei?

    RăspundețiȘtergere
  77. Buna ziua,i-am luat baietelului nostru o Dioneea, o avem de aproape 4 luni si nu am mutat-o din ghiveciul ei. O îngrijesc asa cum ati scris in articol dar acum ma intreb cum ar trebui sa procedez dpdv al hibernarii. Noi locuim la munte, de ceva timp nu mai creste temperatura mai mult de 17 grade pe timpul zilei. Nu am inceput inca sa incalzim camera in care se afla. Întrebarile mele sunt: când ar trebui, mai exact sa intre in stadiul de dormitare, ar trebui sa arate in vreun fel anume, o pot depozita in beciul blocului si daca da, trebuie acoperita sau o pot lasa asa cum e? Va multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  78. La dvs. in zona de munte temperatura este scazuta cu perioade mari de inghet. Trebuie perioade scurte de inghet, dar turba nu trebuie sa fie bocna pentru dionea. Natural va incepe sa intre in dormitare toamna, cand temperatura si lumina scade si arata semne de pierdere a frunzelor sau frunzele vor fi mici. In beci trebuie sa aveti lumina de la soare, chiar daca este indirecta, ca pe timpul iernii.

    RăspundețiȘtergere
  79. [IMG]http://i67.tinypic.com/a1s9oy.jpg[/IMG] Asa arata acum plantuta. In beci nu intra lumina solara, deci nu o pot lasa acolo. Nu am decat sa o tin in continuare unde se afla acum. Va fi in regula daca va avea temp de 18-20 de grade sau trebuie obligatoriu sa ii ofer o perioada de inghet?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa doi ani va incepe sa decada fiindca este ,,programata,, genetic sa treaca printr-o perioada de frig, dar nu inghet cat sa inghete turba. Alti oameni au reusit si punand planta la frigider cu ghiveciul intr-o punga transparenta inchisa, putin umed, nu baltit si cu sulf pe deasupra in caz ca apare mucegai pe deasupra. Cum se face cu bulbii de la alte plante. Nu este necesar becul din frigider. Frigider si nu congelator ! Exista un risc ca si in natura sa nu supravietuiasca toate plantele. Fratele meu va mai spune mai multe daca trebuie.

      Ștergere
    2. Am inteles. Atunci am sa incep sa ii scad lumina si poate intre timp reusim sa luam un frigider mai mare ca sa am loc sa o pot baga. Pentru ca ati scris ca are nevoie de o perioada de 3 luni de dormitare, cum ma sfatuiti sa fac? Sa o pun in frigider in octombrie si sa o tin 3 luni, asta ar insemna sa o scot la inceputul lui ianuarie, este ok asa sau trebuie sa procedez altfel?

      Ștergere
    3. Va multumesc f mult ptr raspunsuri. In anii trecuti am avut 3 specii de astfel de plante dar nestiind cum sa le ingrijesc au murit repede. De data aceasta stiu :-) Ap

      Ștergere
    4. Da, este bine si asa cu lunile, daca a-ti pregatit-o. Din cand in cand verificati in frigider sa nu apara mucegai pe rizom, la suprafata, nu dezgropati pe imprejur !

      Ștergere
  80. cum pot achizitiona si eu un astfel de substrat (turba) pentru dioneea? cum pot lua legatura cu dvs?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rog urmariti in partea dreapta a sitului. In curand.

      Ștergere
  81. Anonim05 martie

    Buna ziua, daca iau turba din padure si o amestec cu perlita este ceea ce trebuie ptr a schimba Dioneea intr-un ghiveci mai mare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am intarziat cu raspunsul. Poate nu e prea tarziu. Contine ca substanta si altceva, la nivel microscopic si planta va extrage pe langa apa si altceva din turba din padure si nu merge.

      Ștergere
    2. Multumesc ptr raspuns, nu e prea tarziu ptr ca este iesita din perioada de dormitare de aprox o luna jumătate, are frunzele inca mici dar are si tija ptr flori. Am intrebat de tuba ptr ca am vazut ca nu mai aveti la vanzare si oricum nu sunt in Romania. Planta o am de anul trecut in ghiveciul original care este foarte mic. Este ok sa il schimb cu unul mai mare, acum sau sa mai astept? Multumesc anticipat. Ap

      Ștergere
    3. Puteti sa mai asteptati o luna si jumatate sau mai mult pina mai creste, dar asta depinde de nivelul de lumina. Am adaugat substrat la vanzare pe Okazii. Cind mutati planta aveti grija sa nu atingeti prea mult radacinele pentru ca sant mai firave decit la alte plante carnivore si se pot astfel rupe mai usor.

      Ștergere
    4. [IMG]http://i68.tinypic.com/rcq801.jpg[/IMG] Sper sa mearga link-ul, asa arata plantuta acum, care e parerea dumneaoastra? Este pe drumul cel bun? Ap

      Ștergere
    5. Da, dar are nevoie de mai multa lumina. Frunzele sunt cam late.

      Ștergere
    6. Anonim07 mai

      Inca nu a inflorit, creste in continuare tija, am asezat-o intr un loc cu mai multa lumina. Ma nelinisteste faptul ca nu are capcanele dezvoltate, sunt mici, unele nu se deschi, ba chiar marginile frunzelor si capcanelor au devenit maro-negre. In luni iulie vom pleca in ro si voi fi nevoita sa o luam pe masina cu noi, ca si anul trecut(nu va avea cine sa o ude), mi-e teama ca de data asta nu va rezista. Ce ma sfatuiti sa fac?

      Ștergere
    7. Procedati in continuare cum este necesar, ar trebui sa se aclimatizeze si transportului.

      Ștergere
  82. Buna ziua planta mea are o tina cu boboci . Nu stiu am cautat si cică trebuie să o tai . Eu as vrea sa o înmulțesc ce pot face?

    RăspundețiȘtergere
  83. Nu stiu ce este o tina cu boboci, dar planta se va diviza singura.

    RăspundețiȘtergere
  84. Buna ziua, este posibil ca o Dionaea muscipulis sa se dezvolte normal in lumina indirecta? Am vazut un comentariu in care cineva spunea ca planta nu primea lumina directa si totusi se dezvolta normal. Cei de la florarie mi-au spus ca planta nu are nevoie de lumina directa, dar ulterior am accesat acest site. Am planta de 3 zile, deci este inca devreme sa spun daca usoara ingalbenire a capcanelor este de la lipsa luminio directe sau de la acomodare...

    RăspundețiȘtergere
  85. Toate plantele se acomodeaza, mai mult sau mai putin. Si in cazul dvs. Lumina indirecta (au toate apartamentele cand soarele nu bate in geam sau mai bine zis lumina propriu-zisa din camera). Chiar daca lumina din camera este tot de la soare, plante ca dionea muscipula au nevoie de lumina directa a soarelui (razele soarelui sa se vada pe frunze). Corect ar fi ca lumina directa a soarelui sa fie mai multe ore.

    RăspundețiȘtergere
  86. Buna ziua. Am si eu un specimen, dar copii mei s-au jucat astazi la el si i-au inchis toate capcanele. Credeti ca este posibil sa moara?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, dar scade din viata capcanelor, care se deschid doar de cateva ori.

      Ștergere
  87. Bună seara!Am revenit cu câteva probleme:am văzut vreo 5-6 insecte minuscule ca niște gandacei în substratul plantei,Cum îi pot îndepărta? Folosirea sprayului insecticid afectează cu ceva planta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Folositi insecticid cu pyrethrin. Ce culoare au gandaceii ?

      Ștergere
  88. Gandacei au o culoare maronie.Cum pot atașa un link care sa meargă cu poze?

    RăspundețiȘtergere
  89. Din tinypic, dupa ce a-ti urcat imaginea acolo, apasati pe ,,Direct Link for Layouts,, si puneti aici in blog, linkul de acolo. De exemplu, vedeti daca imi vedeti motanul :

    http://i65.tinypic.com/rib310.jpg

    RăspundețiȘtergere
  90. Buna ziua. Am luat turba de la dvs (si tin sa va multumesc pe aceasta cale). Planta mea este deja divizata (una are 3 capcane, cealalta 4, si toate 7 au avut deja cate o musculita prinsa). Nu stiu acum daca nu este prea tarziu sa le mai separ in 2 ghivece, avand in vedere ca sunt destul de marisoare. Astept parerea dvs, multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Avand in vedere ca a trecut vremea dormitarii, puteti sa le mutati, daca nu au alte probleme (a fost atacata recent de insecte, are mucegai care a atacat bulbul alb si a devenit asfel bulb moale la atingere) si incercati sa nu atingeti radacinile pentru ca planta simte si isi inchide capcanele. Mai bine luati cu degetele planta pe dedesubt cu turba imprejurul radacinilor.

      Ștergere
  91. am schimbat ghiveciul la planta si apoi l-am expus la soare si s-au ingalbenit frunzele.ce-i de facut..?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este prima data cand comentati cu numele acesta. Puteti sa imi mai spuneti detalii ?

      Ștergere
  92. Daca ii dau viermișori roși vii...are ceva...o afectează într-un fel???

    RăspundețiȘtergere
  93. Dacă ii dau viermisori roșii vi se intampla ceva???o afectează cu ceva??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca sunt mici, nu.

      Ștergere
    2. Am primit acum câteva zile doua plante carnivore și nu știu ce speci sunt și cum sa le îngrijesc...dacă ma puteți ajuta ...in legătura cu asta unde a-și putea sa va trimit o poza ...multumesc

      Ștergere