20 august 2013

Sarracenia

Este o planta originara din America de nord.

Descriere :







Gura si urciorul unei Sarracenia leucophylla


Descriere :

Planta s-a adaptat la sol fara nutrienti. Frunzele reprezinta acele "tuburi", radacinile prezentand o forma de scarita, prelueaza apa din sol, bulb de culoare alba sub muschi, bulbul stand la suprafata, daca este prea mic nu puteti face decat sa stea putin in muschi, florile fiind albe sau rosii, putand ajunge pana la 10 cm diametru, o floare stand deschisa aproximativ doua saptamani (la inceputul primaverii, florile se autopolenizeaza manual, dar in natura nu). 

Frunzele atrag insectele (insectele sunt atrase prin culoare, mirosul florilor si nectar (se afla la baza "capacului" si astfel insectele nu mai pot iesi din "tub", fiind oprite din drumul lor spre libertate, de niste "tepi" care se afla tot la baza tubului)


Cultivare :

Sol :


Nu se foloseste sol obisnuit, ci doar muschi (pe engleza peat moss, sphagnum moss). Peat moss este muschi uscat si sphagnum moss este viu sau nu.

Ghivechiul trebuie sa fie de minim 15 cm (poate fi oricat de lat, dar adanc pe putin 15 cm) si de plastic, nu de fier sau ghiveci de argila/lut si nu transparent. Iarna, trebuie pusa la adapost, in casa, 2 ani, daca nu vreti ca planta sa dormiteze si este deabia germinata (tanara macar) daca nu, puneti-o la dormitat, cum este normal sau in frigider. 
Planta moare la temperaturi joase si creste din nou, din rizom, la primavara.

Lumina :

Lasati planta la o fereastra insorita cu cat mai multa lumina si daca nu este suficient, folositi cel putin doua neoane de 36 w, 6500 k si de la 3050 lumeni in sus, aproximativ 14 - 16 ore (cand planta creste lumina nu va fi suficienta fiindca nu mai ajunge pe partile frunzelor, in cazul luminii artificiale (puteti totusi aseza lumina artificiala pe verticala totusi, dar este cam dificil), dar puteti achizitiona specii mai pitice sau asteptati pana speciile mai mari cresc sub neon si le veti muta la soare. 

Veti vedea la fereastra daca nu este destula lumina si ca durata, daca planta incepe sa dea semne de uscare (dar nu va muri chiar asa de repede).

Apa :

Folositi numai apa distilata sau demineralizata (apa obisnuita este prea dura si cu minerale si omoara planta carnivora). 
Puteti folosi si apa din zapada topita (la temperatura camerei). Daca, de exemplu, strangeti 5 sticle de plastic a cate 6 sau 8 litri fiecare (mergeti de cateva ori pe un camp undeva) si veti folosi apa cam cate jumatate de litru pe saptamana, va ajunge chiar aproape un an, fara a mai fi nevoiti sa cumparati apa distilata. 
Solul (turba) trebuie sa nu contina ingrasamint si sa fie intotdeauna umed, spre deosebire de nepenthes. Puteti uda pe deasupra, dar cel mai bine pe dedesupt, fiindca apa distilata pe care o veti pune intr-o farfuriuta (ghiveciul sta pe farfurie) este absorbita de sol.

Hrana :

Frunzele sub forma de "tuburi" atrag prada :) Insectele vin atrase de culoare, mirosul florilor si nectar.
Dupa cum am citit pe internet, se pare ca aceasta specie este considerata un porc. 
Nu se mai poate opri din mancat si daca "tuburile" sunt umplute de insecte moarte, se pot inclina. Nu folositi carne obisnuita sau rame. 
Melci nu am avut digerati, dar un mic melc si-a facut aparitia pe buza ulciorului si astepta ceva (ceva in afara mortii iminente). 
L-am lut de acolo. Insectele zburatoare din casa (ma refer la mustele de otet, gnat) pot scapa. 
Insectele fara aripi au mai multe sanse sa moara dar am un paianjen care asteapta rabdator cu plasa lui intre ulcioare, mai mic decat o picatura de apa.

8 comentarii:

  1. SAlutare din nou.
    Am luat zilele trecute Sarracenia 2 specii, venosa si una cu tuburile lungi. Le-am divizat intrucat ieseau din vas. Acum le-am pus la fereastra, fara sa stea in soare direct, dar cu un neon de 2700k, la 18 w. Le-am pus la baza tavita cu jumatate de deget de apa deionizata. Cam ce lumina le e necesara si as putea sa le las afara,....fara sa fiu nevoit sa le tin in casa? In sensul sa le las sa creasca in voia lor....natural...eu doar sa le fac si sa le respect conditiile.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lumina poate fi ca in articolul de mai sus pentru venosa sau in soare puternic. Pentru cealalta, cu tuburi lungi, trebuie pastrata afara in soare puternic.

      Ștergere
    2. Da....raspunsul era mai sus....desi am citit articolul. Poate din ce am auzit de la altii, m-am pornit sa intreb. Deci acum am prins ideea....in soare cu ele!
      Multumesc

      Ștergere
    3. Nu este nimic, e mai bine pentru ea sa fie la soare.

      Ștergere
    4. La soare trebuie tinut si eu ud cu apa de ploaie,majoritatea plantelor sarracenia rezista la -10 grade si mai mult...sarracenia purpurea purpurea rezista si -30 la mine a supravetuit atat...si tin pe toate in spagnum moss amestecat cu putin perlit numai si nimic altceva...asta functioneaza...

      Ștergere
    5. Hunor Vas, binenteles daca mediul de cultivare nu ingheata bocna si temperaturile mari nu tin multa vreme (-30 C), saptamani, chiar daca zapada este un insulator.

      Ștergere
  2. Am primit si eu cadou o planta Saracenia, dar nu are deloc lichid in interiorul cupelor. Puteti sa imi spune-ti de ce, sau ce ar trebui sa fac? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare rau pentru raspunsul tirziu. Puteti adauga apa distilata pina la jumatatea cupelor, dar doar acum cind le-ati primit. Alta data isi va face lichid singura, chiar daca uneori nivelul lichidului poate fi mai scazut.

      Ștergere